Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vedci z NASA odhalili záhadu Saturnu: Takto vznikli prstence
Zdielať na

Vedci z NASA odhalili záhadu Saturnu: Takto vznikli prstence

Zdroj: FreePik

Vedci sa o príčine zvláštneho javu na Saturnových prstencoch zatiaľ iba dohadovali.

Saturnove prstence sú jedným z najpozoruhodnejších úkazov v Slnečnej sústave a jednou z najväčších záhad vo vesmíre. Prstence sa skladajú z obrovského množstva ľadu a úlomkov hornín a môžu sa tiahnuť tisíce kilometrov okolo planéty.

Dlho sa predpokladalo, že prstence vznikli výlučne pôsobením gravitačných síl, ale snímky, ktoré v roku 1984 urobila sonda Voyager-2, odhalili v prstenci B zvláštne tmavé špice, ktoré odvtedy potvrdili aj snímky zo sondy Cassini.

Tieto špice sa nedajú vysvetliť gravitáciou a majú sezónny charakter: najčastejšie sa objavujú na Saturne v lete.

TIETO ŠPICE MOŽNO NEVYZERAJÚ VEĽMI VEĽKÉ, ALE V SKUTOČNOSTI ICH VEĽKOSŤ MÔŽE BYŤ VÄČŠIA AKO PRIEMER ZEME A NA VYSVETLENIE ICH VZNIKU BOLO PREDLOŽENÝCH MNOHO TEÓRIÍ.

Jedna z najpopulárnejších teórií súvisí s elektromagnetickými interakciami. Magnetické pole Saturnu interaguje so slnečným vetrom zo Slnka a táto interakcia spôsobuje, že sa nad prstencami vytvára ľad alebo prach, ktorý vytvára špice.

Zdá sa, že túto teóriu podporuje skutočnosť, že hustota špicov sa mení v závislosti od ročných období Saturnu (planéta obehne okolo Slnka za takmer 30 pozemských rokov, takže ročné obdobia sú rozložené na niekoľko pozemských rokov). Keď sú prstence viac naklonené k Slnku, magnetické pole Saturnu je bombardované slnečným vetrom, ktorý pomáha tvoriť viac špicí.

Vedci predpokladajú, že interakcia medzi slnečným vetrom a magnetickým poľom roztláča ľad alebo prach nad prstencami a vytvára špice. Drobné častice slnečného vetra, ako sú elektróny a ióny, narážajú do prstencov a odovzdávajú im energiu. Táto energia zohrieva materiál v prstencoch a spôsobuje ich rotáciu. Roztočený materiál sa začne šíriť a vytvára špice.

Ďalšia teória hovorí, že špice sú spojené so Saturnovými mesiacmi, ako Mimas alebo Enceladus. Tieto mesiace vykazujú aktívnu vulkanickú činnosť a vyvrhnutý materiál môže byť vymrštený do prstencov a vytvoriť tmavšie oblasti. Táto hypotéza však nie je podložená konkrétnymi dôkazmi a vzdialenosť Mimasu a Enceladu od prstencov sťažuje ovplyvňovanie štruktúry prstencov.

Záhada špicov zostáva pre vedcov fascinujúcou témou a Saturnove prstence zostávajú jedným z najpozoruhodnejších a najzáhadnejších javov v Slnečnej sústave. Pre hlbší ponor do tejto témy odporúčame pozrieť si nasledujúce video:

 

Súvisiace články