Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mimozemský tvor nájdený v mori? Odborníci tvrdia, že môže pochádzať z vesmíru
Zdielať na

Mimozemský tvor nájdený v mori? Odborníci tvrdia, že môže pochádzať z vesmíru

Pozrite si tiež archívne video o objavoch americkej armády.

Tvrdenia výskumného tímu sú nezvyčajné, ale ich vedecké vysvetlenie je o to zaujímavejšie.

Skúmanie oceánov trvá už nejaký čas, pričom mnohé druhy sú pre človeka stále neznáme, s žiadnym z nich sa nestretol celé stáročia a existuje mnoho príbehov a legiend o mýtických tvoroch, ktoré vystrašili celé flotily na smrť. Vedci však majú veľmi zaujímavú teóriu, že jeden z najznámejších živočíchov na svete, chobotnica, možno pochádza spoza Zeme. Zaujímavé je, že táto teória sa v popkultúre udomácnila natoľko, že chobotnica je na Zemi najbližšie k mimozemskému druhu, ktorý sa kedy objavil vo filme.

Hypotéza je vysvetlená v epizóde seriálu Sabrina z produkcie Netflixu, ale skôr než si mnohí ľudia pomyslia, že ide o výmysel a rozprávku, stojí za to vysvetliť, ako niektorí vedci dospeli k tomuto záveru.

V príbehu je zaujímavé aj to, že havajská mytológia zaznamenáva, že chobotnice sú mimozemské bytosti. Havajská mytológia je založená na myšlienke, že náš svet bol postavený na troskách zničeného vesmíru a že chobotnica je tvor, ktorý sa nepodieľa na budovaní nového sveta, pretože podľa ich mýtov o stvorení je poslednou predzvesťou starého sveta, zničeného vesmíru.

No a vedecké tvrdenie je, že z vesmíru kedysi dávno prileteli mimozemské vírusy a infikovali niektorých vtedajšie hlavonožce, a ďalšie tvrdenie je, že vajíčka chobotníc prileteli na meteoritoch z vesmíru. Teória sa opiera aj o skutočnosť, že chobotnice sú mimoriadne inteligentné, keďže sa dokážu samy dostať z labyrintov, a tiež dokážu používať nástroje a riešiť zložitejšie hádanky.

Ich mozog sa skladá z 500 miliónov neurónov, čo je úplne odlišné od iných druhov.

Hypotéza bola publikovaná vo významnom vedeckom časopise, ale mnohí vedci o tomto tvrdení pochybujú, a to aj preto, že medzi autormi štúdie neboli žiadni zoológovia. Mnohí vedci tvrdia, že hoci je štúdia veľmi užitočná pri modelovaní účinkov, ktoré mohol mať vesmír na Zem, neexistujú jasné dôkazy, že jej tvrdenia sú platné. Na druhej strane je tiež otázne, či takýto vírus špecificky ovplyvnil len jeden druh.

Vedci už skôr uviedli, že pod ľadovou pokrývkou Európy, jedného z Jupiterových mesiacov, môžu žiť inteligentné tvory, napríklad chobotnice.

Súvisiace články