Skoro jasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Posádka nezvestnej lode duchov sa našla mŕtva: Príčina neznáma
Zdielať na

Posádka nezvestnej lode duchov sa našla mŕtva: Príčina neznáma

Pozrite si tiež archívne video o najväčšej lodi na svete.

Prípad slávnej lode duchov z 20. storočia dokázal, že vek záhad sa ešte neskončil.

Odkedy sa ľudia prvýkrát vydali na more, záhadné príbehy o lodiach duchov, nezvestných členoch posádky alebo nevysvetliteľných nehodách vždy zaujímali popredné miesto medzi našimi mystickými príbehmi. Slovné spojenie "poverčiví námorníci" sa stalo príslovečným výrazom, ktorý poukazuje na zvláštnu záľubu námorníkov strašiť sa navzájom a "suchozemské krysy" takýmito hororovými príbehmi.

Väčšine ľudí sa vybavia Piráti z Karibiku a Johnny Depp alebo príbehy minulých storočí. Nech sa to ale zdá akokoľvek neuveriteľné, aj v 20. storočí sa vyskytli prípady, ktoré dodnes nie sú objasnené.

Jeden z podivnejších príbehov sa týka lode duchov SS Ourang Medan. Podľa dobových správ sa táto podivná loď stala účastníkom nehody v Melackom prielive neďaleko Indonézie. Americká loď Silver Star bola upozornená na podivné núdzové volanie z lode Ourang Medan. Podľa tiesňového volania bola celá posádka lode mŕtva a nažive bol len jeden človek. Informoval ich o tom rádiový operátor:

"Všetci dôstojníci vrátane kapitána zahynuli. Ležia v mapovni a na mostíku, pravdepodobne je mŕtva celá posádka."

Američania sa im okamžite vydali na pomoc a našli ich, ale na palube voľne sa pohybujúcej lode ich privítal hrôzostrašný pohľad. Všade ležali telá, všetky na chrbtoch, tvárami k slnku, s otvorenými ústami. Ich tváre boli strnulé od hrôzy, ale okrem toho sa nedali zistiť žiadne vonkajšie známky traumy. Jednoducho nedokázali pochopiť, čo spôsobilo ich osud.

Odtiaľto príbeh naberá ešte zaujímavejší spád. Pokúšali sa odtiahnuť opustenú loď do najbližšieho prístavu, keď sa v podpalubí objavil dym. Rýchlo sa vrátili na palubu Silver Star a ako sa ukázalo, urobili veľmi dobré rozhodnutie. Onedlho sa z Ourangu Medan ozval výbuch a loď zmizla bez stopy. Určite sa potopila, ale svedkovia tvrdia, že za normálnych okolností by sa to nestalo tak rýchlo.

Neskôr sa záhada ešte znásobila, pretože podľa oficiálnych lodných registrov žiadna loď tohto mena neexistovala. Čo teda mohli záchranári nájsť? V priebehu desaťročí sa ponúkalo mnoho vysvetlení. Niektorí mali podozrenie na útok pirátov, ale mŕtvi námorníci nevykazovali žiadne známky násilia. Iní sa domnievajú, že čelili nadprirodzeným silám. Samozrejme, je to rovnako ťažké vyvrátiť ako dokázať. Existovala však aj oveľa zaujímavejšia hypotéza.

Podľa niektorých verzií legendy existoval preživší, Jerry Rabbit, ktorému sa podarilo z lode včas utiecť a pred smrťou vyrozprávať skutočný príbeh. Podľa neho sa ich loď vydala na dlhú cestu zo Šanghaja do Kostariky s 15 000 debnami neznámeho nákladu v podpalubí. Počas plavby, počas ktorej prevážali niečo, o čom sa domnieval, že je to kontraband, čoraz viac členov posádky ochorelo. Potom si podozrievavý Rabbit prečítal lodný denník, z ktorého vyplynulo, že debny obsahovali kyselinu sírovú, kyanid draselný a nitroglycerín.

Je pravdepodobné, že únik nákladu spôsobil vdýchnutie plynu členmi posádky, čo viedlo k ich smrti a neskôr k výbuchu. Dodnes neexistuje presné vysvetlenie týchto hrozivých udalostí a dokonca ani existencia lode nebola dokázaná, ale možno je táto verzia nebezpečného pašovania najbližšie k pravde, a v tom prípade sa dá kontroverznosť existencie lode ľahko vysvetliť. Existenciu lode prevážajúcej nebezpečný a nelegálny náklad mohli zodpovední totiž tajiť.

Súvisiace články