Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zem doslova dýchala pred očami turistov: Vedci vysvetľujú, čo sa deje
Zdielať na
Video

Zem doslova dýchala pred očami turistov: Vedci vysvetľujú, čo sa deje

Zdroj: Pixabay

Hyperventiluje les na svetoznámom videu, ktoré natočili turisti v kanadskom lese v Quebecu?

Nie, toto nie je špeciálny efekt, toto video je v skutočnosti skutočným záberom nasnímaným v lese v Quebecu, kde koreň stromu robí v zemi pohyb podobný dýchaniu. Krajina sa vlní sem a tam a vyzerá ako živý, dýchajúci a vnímavý les. V skutočnosti to nie je žiadny zázrak, žiadna mágia ani halloweenský trik. Pod skalami nespia žiadni obri, medzi stromami sa nehrajú strašidelní lesní duchovia. Síce sa to naozaj stalo, ale nie všetko je také, ako sa na prvý pohľad zdá.

Meteorológ Mark Sirois rozlúštil, čo sa deje na videu, a identifikoval úplne obyčajný meteorologický jav. Dokonalá kombinácia prírodných prvkov vytvorila nezvyčajnú scénu, ktorá bola zaznamenaná vo videu a stala sa virálnou.

„Keď sa pozriete na stromy v pozadí, je jasné, že vietor bol veľmi silný. Zdá sa, že lesná pôda je pokrytá machom, takže väčšina koreňového systému mladších stromov zostáva voľne. Keď vietor trasie stromami, korene dvíhajú pôdu a to vytvára dojem dýchania."

- analyzoval Sirois, ktorého vysvetlenie potvrdili aj iní meteorológovia, takže sa zhodujú, že napriek znepokojivému vzhľadu na scénke nie je nič magické, je to hra náhod a prírody.

Súvisiace články