Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Kto bude prvým neamerickým astronautom na Mesiaci?
Zdielať na

Kto bude prvým neamerickým astronautom na Mesiaci?

Pozrite si tiež archívne video o simulácii pristávania na Mesiaci.

Meno japonského astronauta, ktorý bude chodiť po Mesiaci s pomocou amerického programu Artemis, by sme sa mali dozvedieť už čoskoro.

Japonský astronaut bude prvým neamerickým astronautom, ktorý pristane na Mesiaci v rámci plánovanej misie USA na Mesiac, oznámil americký prezident Joe Biden po tom, ako v stredu privítal v Bielom dome japonského premiéra Fumia Kišidu.

Vo vyhlásení obe strany uviedli, že Spojené štáty a Japonsko sú lídrami v oblasti výskumu slnečnej sústavy a návratu na Mesiac.

NASA a japonské ministerstvo vedy a techniky podpísali dohodu, na základe ktorej Spojené štáty poskytnú dvom japonským astronautom možnosť pristáť na Mesiaci počas budúcich misií Artemis. O dátume rozhodne NASA, ale prvý japonský astronaut bude údajne čoskoro vybraný na misiu, ktorá by sa mala uskutočniť v roku 2028 alebo neskôr.

Výmenou za túto príležitosť Japonsko súhlasilo s poskytnutím lunárneho rovera pre misie pod vedením USA, ktorý sa vyvíja v spolupráci s automobilkou Toyota. Druhý japonský astronaut bude vybraný v súlade s príchodom vozidla na Mesiac.

Spustenie Lunar Cruiser je naplánované na rok 2031 a na Mesiaci bude fungovať 10 rokov. Vstupujeme do novej kapitoly vesmírnej spolupráce medzi oboma krajinami, povedal Bill Nelson z NASA na tlačovej konferencii vo Washingtone a dodal, že Spojené štáty už nebudú chodiť po Mesiaci samy, ale budú tak robiť v spolupráci s Japonskom.

V rámci programu Artemis Moon plánujú USA vrátiť amerických astronautov na Mesiac v roku 2026, teda viac ako 50 rokov po misiách Apollo.

Ide o aktualizovaný harmonogram, ktorý NASA revidovala v januári. 

Súvisiace články