Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Našli vrak legendárnej americkej ponorky Albacore z druhej svetovej vojny
Zdielať na
Tech

Našli vrak legendárnej americkej ponorky Albacore z druhej svetovej vojny

Zdroj: oneternalpatrol.com

USS Albacore (SS-218) bola uvedená do služby 1. júna 1942 a za niečo vyše dvoch rokov sa stala jednou z najúspešnejších ponoriek amerického námorníctva, pričom podľa niektorých odhadov potopila deväť japonských lodí, podľa iných celkovo trinásť a päť ďalších vážne poškodila. Ponorka vyplávala z Pearl Harboru 24. októbra 1944, keď o nej bolo naposledy počuť. Až doteraz.

Ponorka je jasne viditeľná na fotografiách, ktoré zhotovil výskumník Tokijskej univerzity Tamaki Ura, a z jej konštrukcie je jasné, že ide o Albacore. Dlho sa predpokladalo, že Albacore mohla 7. novembra 1944 naraziť na míny pri severnom pobreží ostrova Hokkaido, ale vrak sa doteraz nenašiel.

Vrak lode Albacore. Známy vďaka opravám, ktoré podstúpil pred svojou poslednou plavbou.

Petty Officer 1st Class Abigayle/Naval History and Heritage Command

​Aj novembrový dátum bol objasnený až po skončení vojny, keď japonský pochôdzkar nahlásil výbuch a potom uvidel vybavenie ponorky plávať na vode.

Nekonečná hliadka

Odvtedy bola ponorka na takzvanej "nekonečnej hliadke", čo je oficiálne označenie pre vojakov amerického námorníctva slúžiacich na nezvestnej ponorke. Ura použil na fotografovanie vraku robotickú ponorku a pri výbere miesta zohľadnil silu a smer prúdu, aby vrak našiel.

Vrak vyhlásilo americké námorníctvo za vojnový hrob, čo v praxi znamená, že skúmanie potopenej ponorky na diaľku je povolené, ale nesmie sa narušiť napríklad potápaním.

V čase potopenia ponorky Albacore na nej slúžilo najmenej 85 námorníkov a organizácii On Eternal Patrol, ktorá sa zaoberá námornou históriou, sa na základe jej databázy príbuzných podarilo informovať o nájdení ponorky príbuzných 76 osôb.

Súvisiace články