Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
McLaren odhalil svoj špeciál v šampionáte elektrických off-roadov
Zdielať na
Tech

McLaren odhalil svoj špeciál v šampionáte elektrických off-roadov

Zdroj: McLaren

Off-road britského tímu nastúpi do akcie už budúci rok.

Šampionát elektrických off-roadov Extreme E prilákal ďalšiu automobilovú značku. Po nedávnom uvedení konceptu pretekárov Tavascan Extreme E od španielskej Cupry sa do pretekov v odľahlých končinách pustí v novej sezóne aj McLaren. Britská značka tak teraz ukazuje prvé fotky svojho stroja.

Všetky závodné off-roady v šampionáte Extreme E vychádzajú z identického základu modelu Odyssey 21 od spoločnosti Spark Racing Technology. Pohonným ústrojenstvom je dvojica elektromotorov pre výkon 400 kW (544 koní) s batériou s kapacitou 54 kWh. Vo výsledku dokáže 2,3 metra široký a 1 780 kg vážiaci závodiak šprintovať z nuly na 100 km/h za 4,5 sekundy.

Do šampionátu vstupuje McLaren v spojení s kanadským motoršportovým špecialistom Multimatic. Za volantom špeciálu, v ručne maľovanej schéme ilustrátora Vica Lee, sa budú striedať Emma Gilmour a Tanner Foust.

V poradí druhá sezóna šampionátu Extreme E odštartuje budúci rok vo februári v Saudskej Arábii. Kompletný kalendár s piatimi samostatnými závodmi bude ešte len zverejnený. Tímy sa však majú vydať do Afriky, na Island, do Grónska a tiež do Južnej Ameriky.