Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na západe Číny objavili staroveké múmie: Ako sa tam dostali?
Zdielať na

Na západe Číny objavili staroveké múmie: Ako sa tam dostali?

Pozrite si tiež archívne video o púštnom piesku.

Archeológovia v Číne zistili niečo úžasné.

Púštne piesky ukrývajú dávne tajomstvá. V neúrodnej krajine Tarimskej panvy sa pozdĺž Hodvábnej cesty nachádzajú staroveké múmie, ktoré uchovávajú stopy minulosti. Vedci už dlho pátrajú po pôvode týchto záhadných postáv a teraz sa im pomocou čarovného prútika genetiky podaril ohromujúci objav: múmie nesúvisia s miestnymi ľuďmi, ale so vzdialenou starovekou civilizáciou.

Odborníci rozlúštili pôvod záhadných múmií nájdených v Číne a výsledky boli veľmi prekvapivé. Mnohí ľudia spájajú mumifikáciu so starovekým Egyptom, ale dôkazy o tomto nezvyčajnom rituáli sa našli po celom svete. Stovky ľudských múmií objavených v Tarimskej panve ohromili odborníkov, ktorí teraz na základe genetických údajov určili ich pôvod.

Múmie sú telá alebo časti tiel, ktoré boli zakonzervované špeciálnymi postupmi na ochranu pred rozkladom a hnilobou. Najčastejšie sa nachádzajú v Egypte, kde sa počas tohto procesu na múmie menili telá faraónov a iných významných egyptských osobností. Existuje mnoho rôznych metód mumifikácie, ale jednou z najznámejších je balzamovanie, pri ktorom sa telo naplní špeciálnymi tekutinami alebo látkami. V náboženstve a kultúre zohrávali dôležitú úlohu, pretože uchovanie tela zosnulého sa považovalo za dôležité pre znovuzrodenie v posmrtnom živote.

Múmie sa našli pozdĺž Hodvábnej cesty, a hoci sa ich vzhľad a tradície v jednotlivých regiónoch líšili, genetické štúdie ukázali, že išlo o potomkov dávnych Severoeurópanov. Tento severoeuroázijský lovecko-zberačský národ zanikol približne pred 10 000 rokmi, ale jeho genetické dedičstvo možno stále nájsť u niektorých sibírskych a indiánskych skupín.

Štúdia poprela teórie, podľa ktorých táto skupina pochádza z oblasti Čierneho mora, Strednej Ázie alebo Iránskej náhornej plošiny. Namiesto toho sa dospelo k záveru, že dlho žili v Tarimskej panve a mali miestnych predkov. Podľa vedúceho výskumného tímu boli národy doby bronzovej v Tarimskej kotline kultúrne rozmanité, hoci geneticky izolované.

 

Súvisiace články