Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
10 filmových postáv, ktoré odstavila kultúra politickej korektnosti
Zdielať na
Video

10 filmových postáv, ktoré odstavila kultúra politickej korektnosti

Zdroj: brightside.me

S ľútosťou vám oznamujeme, že tieto postavy už nikdy neuvidíte na obrazovkách. Minimálne nie v tejto podobe.

  1. Frank Underwood

Fanúšikovia seriálu Domček z kariet nemohli na začiatku tušiť, čo ich čaká, keď sa v prvých mesiacoch fungovania hnutia #MeToo objavilo zopár pikantných klebiet o Kevinovi Spaceym. Keď tieto obvinenia nabrali na vážnosti, tvorcovia seriálu pre obrovský hnev más nemohli ďalej čakať na ukončenie súdneho sporu s hercom a postavu Franka Underwooda vymazali zo seriálu. Neskôr vysvitlo, že ľudia sledovali seriál hlavne kvôli nemu, takže najvzrušujúcejšiu politickú drámu posledných rokov ukončili čudnou šiestou sezónou a celý seriál po sebe zanechal len divnú pachuť.

  1. Louie

Louisa CK si obľúbilo pomerne veľa ľudí, takže sme neboli veľmi šťastní, keď vysvitlo, že geniálny komik vo voľnom čase ukazoval svoje prirodzenie dámam, ktoré o to nestáli. Louie, samozrejme, okamžite upadol v nemilosť, a neočakáva sa, že by mu ešte niekedy niekto ponúkol ďalšiu spoluprácu. To je tragédiou už len preto, lebo sa nezdá, žeby sa jeho súkromie obzvlášť zmenilo: CK je stále mimoriadne skvelý komik a svet ešte nikdy neprišiel o podobnú ikonu, vďaka jednému penisu.

  1. James Bond

Tu trochu podvádzame, keďže postava 007 sa z kín ešte dlho nevytratí, ale Bond, akého poznáte z mladosti, je už minulosťou. Viete, hovoríme o tom superhetero supermačovi, ktorý považoval ženy len za prívesok, aj to zväčša len dovtedy, kým ich nedostal do postele. Po akte sa väčšina krásavíc jednoducho vyparila, k čomu mal náš agent vždy nejaký vtipný bonmot. James Bond Piercea Brosnana zo seba sexistické poznámky len tak chrlil, na čom sa súčasný precitlivený divák už určite nebude škeriť tak, ako my vtedy. Už Daniel Craig so sebou priniesol PC líniu a môžete si byť istí, že ktokoľvek po ňom prevezme štafetu, bude sa táto v budúcnosti iba posilňovať.

  1. Jack Sparrow

Chudáka Johnnyho Deppa do značnej miery poškodilo manželstvo s Amber Heard. Ani jeden z nich nebol vo vzťahu svätý, ale Johnny skončil s označením násilníka, a keďže to potvrdil aj sudca, v Hollywoode okamžite zmačkli tlačidlo STOP. Kapitána Sparrowa to priamo nezasiahlo, skôr postavu Gellerta Grindelwalda z univerza Harryho Pottera, ktorého rolu okamžite stiahli. Filmový svet však bude smútiť hlavne za najdôležitejšou postavou franšízy Pirátov z Karibiku, ktorú už na filmovom plátne zrejme neuvidíme. Postava Jacka Sparrowa totiž natoľko splynula s Johnym Deppom, že už vlastne nikto v jeho postave nechce vidieť nikoho iného.

  1. Tugg Speedman

Aj keď sa istú dobu šepkalo, že Tropická búrka bude pokračovať, prípadne dostane spinoff, priznajme si, v dnešnom svete to už nie je reálne. Speedman a chalani si zo všetkého a všetkých robili srandu a ľudia sa na tom strašne smiali, ale dnes je skôr očakávanou reakciou na vtipy z filmového plátna ohŕňanie nosom. V tomto seriáli bolo všetko, čo hýbe žlčou dobrovoľných morálnych policajtov cancel culture: homofóbia,  transfóbia, skrytý rasizmus, dokonca sa v ňom žartuje aj na účet mentálne postihnutých. Len nesmelo dodávame, že smiech zatiaľ zakázaný nie je.

  1. Apu Nasasapeemapetilon

Povieme len toľko, že Hank Azaria, ktorý dvadsať rokov prepožičiaval svoj hlas indickej postave rodiny Simpsonovcov, sa v apríli tohto roku ospravedlnil všetkým Indom za to, že touto úlohou podnecoval predsudky voči Indom, ktorí migrovali do Ameriky, čím nepriamo budoval rasizmus v Spojených štátoch. Apu, samozrejme, zmizol zo seriálu, akoby nikdy neexistoval.

  1. Ace Ventura

Áno, vieme o fáme, že Hollywood plánoval rebootovať Ace Venturu, tá sa rozniesla už vo februári tohto roku, ale stavíme sa, že aj keby film nakoniec vznikol, z pôvodného charakteru, ktorý stvárnil Jim Carrey, toho veľa nezostane. Aj keď sme zvieracieho detektíva milovali, je vylúčené, žeby mal dnešný precitlivený Hollywood odvahu vypustiť niečo, na čom sme sa v 90. rokoch váľali od smiechu.

  1. Pepé Le Pew

Animovaná postavička zo série kreslených rozprávok Warner Bros, sa po prvýkrát objavila v seriáli Looney Tunes v roku 1945. Pepé, vyobrazený ako francúzsky pruhovaný skunk neustále hľadajúci lásku, vkuse otravoval samičku, ktorá už nemala kam pred ním utiecť. Trvalo sedemdesiatpäť rokov, kým si Hollywood uvedomil, že takéto správanie nie je príliš korektné. Bomba vybuchla pred premiérou filmu Space Jam: Nová legenda, keď Warner vystrihli Pepého scény z filmu a dokonca ho vymazali z portfólia, pretože nechcú v budúcnosti propagovať notorického obťažovača, presnejšie sexuálneho násilníka. Možno sa mohli skôr zamerať na celkovú kvalitu diela, keďže jeho hodnotenia ho vystihujú úplne presne.

  1. Miss Piggy

... tak teda buďme dôslední! – zakričalo radikálne krídlo mazacieho hnutia, ktoré nezabudlo poukázať na to, že úbohá Piggy robila žabiakovi Kermitovi zhruba to isté, čo nadobro pochovalo skunka Pepého. V roku 2021 sa totiž nesmie intenzívne dvoriť a nevyžiadané objatia sú dokonca zakázané, preto Miss Piggy poslali do kúta. Nakoniec ju však pre veľký odpor oponentov úplne nezrušili, ale podobne ako Jamesovi Bondovi, aj z jej osobnosti bol nadobro vyoperovaný prehnaný hlad po láske. Vitaj Miss Piggy light!

  1. Jessica Rabbit

Posledný príklad sa zakladá na hypotéze. Jedna z najsexi kreslených postáv všetkých čias, totiž nedostala žiadnu úlohu, odkedy sme ju prvýkrát videli v roku 1988 vo filme Kto obvinil králika Rogera? V jej prípade, sa teda nie je prečo búriť. Napriek tomu, sa už niekoľkokrát objavila ako ikonická postava objektivizácie žien. Jessicu totiž kreslili podľa svojich predstáv muži, ktorí z nej chceli mať presne takúto sexbombu. My ju napriek tomu naďalej v tichosti obdivujeme, aj keď dnes už je tiež nepoužiteľná.