Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hyundai čoskoro ukáže svoj eVTOL aj jeho pristávacie miesto
Zdielať na
Tech

Hyundai čoskoro ukáže svoj eVTOL aj jeho pristávacie miesto

Zdroj: Supernal

Supernal, divízia spoločnosti Hyundai zameraná na pokročilú leteckú mobilitu, postaví na veľtrhu CES 2024 kompletné letisko eVTOL a predstaví vlastné vyvinuté lietadlo.

Mnohé spoločnosti vsádzajú na to, že jedným z nových a určujúcich dopravných prostriedkov pre mestá budúcnosti budú eVTOL, teda elektrické vozidlá, ktoré môžu vzlietnuť a pristáť z jedného miesta, čo umožní obyvateľom ľahko sa dostať z bodu A do bodu B bez potreby preťaženia ciest a dokonca im pomôže dochádzať medzi mestami. Vozidlá eVTOL, aj keď nie celkom lietajúce autá, by mohli plniť podobnú funkciu ako bežné autá: podľa týchto nápadov by mohli fungovať aj ako taxíky alebo by sa vo svojich jednomiestnych verziách mohli skladovať v garážach a používať na dochádzanie do práce.

Výhodou eVTOL je okrem ich elektrickej prevádzky aj to, že nepotrebujú zložitú infraštruktúru, ale na pohodlné používanie potrebujú pristávacie miesta a nabíjacie stanice. Tieto malé mestské letiská sa nazývajú vertiporty a výrobcovia ich už niekoľko predstavili, pričom divízia Hyundai pre pokročilú leteckú mobilitu Supernal čoskoro predstaví svoj vlastný prototyp vertiportu. Spoločnosť Supernal postaví kompletný vertiport na budúcoročnom veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas, aby demonštrovala, čo môžu ľudia využívajúci eVTOL očakávať a ako takéto centrá uľahčia cestovanie. Súčasťou vertiportu bude simulovaný let nad Las Vegas a prvá verejná ukážka koncepcie eVTOL.

Supernal

​Vznik eVTOL vyvoláva určité problémy v mestskej doprave, ako napríklad vplyv hluku vozidiel lietajúcich relatívne blízko nad hlavou, ale zároveň rozširuje možnosti dopravy a môže urobiť infraštruktúru pre osobnú a balíkovú dopravu na krátke vzdialenosti trojrozmernou. Niekoľko výrobcov plánuje spustiť taxislužby eVTOL v rokoch 2024/2025 a olympijské hry v Paríži v roku 2024 budú pre návštevníkov veľkou príležitosťou na podobné cestovanie.

Súvisiace články