Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NASA financuje vývoj nového typu jadrového motora: Mohol by ľudí dostať na Mars za 45 dní
Zdielať na

NASA financuje vývoj nového typu jadrového motora: Mohol by ľudí dostať na Mars za 45 dní

Zdroj: Pixabay

Internet je plný konceptov, ktorých cieľom je využitie jadrového pohonu pri cestovaní do vesmíru. Americká vesmírna agentúra teraz poskytla peniaze na financovanie úplne novej koncepcie, ktorá by podľa jej zástancov mohla skrátiť čas potrebný na cestu na Mars približne o pätinu.

Pre pilotované misie na červenú planétu by to bol nemalý krok vpred, pretože jedným z najpálčivejších problémov pri cestovaní na Mars je, že astronauti by boli vystavení kozmickému žiareniu počas celej sedem- až deväťmesačnej cesty, pričom ich svaly a iné orgány by mohli byť v nulovej gravitácii vážne poškodené. Koncepcia jadrového tepelného a jadrového elektrického pohonu (NTP/NEP) by mohla výrazne skrátiť toto najkritickejšie obdobie pre cestu na Mars použitím bimodálneho pohonného systému, ktorý kombinuje tieto dve technológie, uvádza Interesting Engineering.

Jadrový tepelný pohon využíva jadrový reaktor na ohrev kvapalného vodíka, ktorý sa mení na plazmu a potom prechádza cez lievik generujúc hybnú silu. Na druhej strane jadrový elektrický pohon využíva reaktor na pohon iónového motora založeného na Hallovom efekte, čiže elektromagnetickom poli, ktoré ionizuje a urýchľuje plyny, čím vytvára ťah. Ryan Gosse, ktorý túto koncept vyvinul a vedie program Floridskej univerzity na vývoj hypersonických systémov, pridal takzvaný vlnový rotor, ktorý využíva tlak vznikajúci pri zahrievaní kvapalného vodíka na stlačenie reakčnej hmoty, čím sa motor stáva ešte účinnejším.

NASA financuje vývoj motora v rámci nedávno oznámeného programu inovatívnych pokročilých koncepcií (Innovative Advanced Concepts, NIAC). Keďže NIAC hľadal futuristické, inovatívne riešenia, znamená to tiež, že vytvorenie takéhoto motora je vzdialenou perspektívou, čo naznačuje aj skutočnosť, že vesmírna agentúra poskytla na tento koncept smiešnych 12 500 dolárov. Samozrejme, neznamená to, že na jadrové raketové motory budeme musieť čakať desaťročia, pretože v posledných rokoch sa v tejto oblasti uskutočnilo niekoľko sľubných vývojových krokov.

Súvisiace články