Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takto vyzerá futuristické auto navrhnuté výlučne počítačovými algoritmami
Zdielať na
Tech

Takto vyzerá futuristické auto navrhnuté výlučne počítačovými algoritmami

Zdroj: Ayoub Ahmad

Pomocou metódy nazývanej generatívny dizajn, ktorá využíva umelú inteligenciu, často dostávame riešenia, ktoré si žiadny človek nedokáže ani predstaviť.

​Dubajský architekt a dizajnér Ayoub Ahmad vytvoril HV-001 pomocou generatívneho dizajnu a je sa na čo pozerať, uvádza Yanko Design. Generatívny dizajn využíva softvér umelej inteligencie na vytvorenie rôznych variantov dizajnu pre riešenia konkrétneho konštrukčného problému na základe preddefinovaných premenných a parametrov, ako hmotnosť, zaťaženie, pevnosť atď.

Jednou z charakteristík tejto metódy je, že v mnohých prípadoch vzniknú organické riešenia nachádzajúce sa v prírode, ktoré vytvára účelnosť, ako v prípade evolúcie.

Karoséria koncepčného vozidla HV-001 bola navrhnutá výlučne programom založeným na preddefinovaných premenných a najmodernejších technológiách 3D tlače dostupných v automobilovom priemysle. Hlavnými aspektmi dizajnu vozidla boli najlepšia možná aerodynamika a maximálna pevnosť, ktorú bolo možné dosiahnuť zohľadnením efektívnejšieho využitia materiálu.

Podvozok obsahuje veľa otvorených častí, čo ďalej znižuje odpor, zatiaľ čo pevné podpery sú na náročnejších miestach organicky vzájomne pospájané. S vzhľadom podobným pletivu sa hmotnosť vozidla výrazne znižuje, čo znamená úspornejšiu prevádzku. Organický dizajn sa neobmedzuje len na podvozok vozidla, sieťovina je určená pre disky a volant.

​Sieťovina, ktorá obsahuje veľa negatívneho priestoru, je jednoznačne technologickým riešením, ktoré sa vo veľkej miere opiera na 3D tlač a je dokonca predpokladom pre výrobu podobne navrhovaných vozidiel a zariadení, ktoré je takmer nemožné vybudovať s konvenčnými výrobnými postupmi pre ich organickú štruktúru.

Keďže ide predovšetkým o koncept, neexistujú žiadne konkrétne údaje o možnom výkone vozidla, jeho dizajnér však zamýšľal, aby bolo HV-001 "hybridným superautom". Konceptom špecialistu by malo byť vozidlo s pohonom v kombinácii s motorom V8 s dvoma turbodúchadlami a dvoma elektromotormi na prednej náprave. Dizajn bol navrhnutý pre súťaž Hum3D 2021.

Toto nie je jediné auto, ktoré navrhol dubajský dizajnér: na webovej stránke zobrazujúcej tvorbu Ayouba Ahmada nájdete tiež dizajn moonwalkera, hoci ten už nemá organický vzhľad, takže jeho dizajn už pravdepodobne nebol navrhnutý umelou inteligenciou. 

Súvisiace články