Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Holandskí vysokoškoláci predstavili druhé solárne auto
Zdielať na
Tech

Holandskí vysokoškoláci predstavili druhé solárne auto

Zdroj: Lightyear

Lightyear oznámil príchod ďalšieho elektromobilu. Bude stáť zlomok ceny predchádzajúceho modelu.

Tvrdé jadro vznikajúcej holandskej automobilky Lightyear tvorí tím študentov Eindhovenskej technologickej univerzity. Solar Team Eindhoven najprv zaujal svojím autom vyrobeným na súťaž World Solar Challenge. Vďaka aerodynamickému tvaru a solárnym panelom dokázalo vozidlo vyrobiť viac energie, ako spotrebovalo počas jazdy. Po úspechu na súťaži s prototypom nazvaným Stella navrhli celú sériu áut a v roku 2017 založili automobilovú spoločnosť Lightyear.

Lightyear začal ako startup zbierať financie na stavbu prvého skutočne komerčného elektromobilu. V roku 2019 úspešne predstavil Lightyear One, ktorý poháňalo päť metrov štvorcových solárnych panelov a preto nebol práve najlacnejší. Nedávno však z neho dokázali konštruktéri vyťažiť maximum: elektromobil prekonal toto leto 710 km na jedno nabitie, čo sa v kategórii počíta za rekord. Výkon vozidla presvedčil aj samotných investorov, keďže Lightyear už do septembra tohto roka získal celkovo 110 miliónov dolárov.

Lightyear One má byť zákazníkom dodávaný už budúci rok.

Lightyear

​​Aj keď prvé kusy Lightyear One sa začnú predávať až začiatkom roka 2022, spoločnosť už teraz oznámila príchod ďalšieho modelu, Lightyear Two. O tomto aute zatiaľ nebolo zverejnených veľa informácií, okrem toho, že sa bude prvýkrát predávať v Európe a Severnej Amerike, no cena bude  rádovo nižšia ako u predchádzajúcej série: kým prvý model Lightyear je riadne mastný – 177 tisíc dolárov, bude v porovnaní s ním Lightyear Two stáť len zlomok ceny, rovných 34 tisíc dolárov.

Nadnárodná spoločnosť zaoberajúca sa lízingom a správou vozového parku LeasePlan si už predobjednala päťtisíc kusov druhého modelu holandskej spoločnosti, hoci výroba sa má začať až okolo roku 2024-25.