Jasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Vyhodila svojho otca do smetí, tak ako jej povedal: Divná Sally Diamond
Zdielať na
Chill

Vyhodila svojho otca do smetí, tak ako jej povedal: Divná Sally Diamond

Zdroj: Ikar

Nezabila som ho, tak to nebolo. V to ráno som mu priniesla čaj a on už ležal studený v posteli. Oči mal zatvorené, chvalabohu. Neznášam tie televízne drámy, v ktorých mŕtvoly zízajú na detektívov. Možno zostanú oči otvorené len vtedy, keď vás zavraždia. „Oci?“ skúsila som, hoci som vedela, že je mŕtvy.

Divná sally Diamond je jeden z najodvážnejších a najoriginálnejších počinov tohto roka, táto neobyčajná novinka vás pohltí a nepustí,“ napísali v Publishers Weekly.

Sally Diamond nedokáže pochopiť, prečo vraj spravila niečo nesprávne. Veď len plnila poslednú vôľu svojho otca a jeho mŕtve telo vyhodila spolu s odpadkami do kontajnera. Okamžite tým však vyvolá vlnu rozhorčenia a zaplní titulky novín a časopisov. Jej čin pritiahne pozornosť nielen dychtivých novinárov či policajných detektívov, ale aj zlovestného hlasu z minulosti, na ktorú si však Sally nedokáže spomenúť.

Na ceste za potlačenými spomienkami na detstvo samotárska a tak trochu čudná Sally prvýkrát samostatne vykročí do sveta, nájde si priateľov, naučí sa robiť dôležité rozhodnutia a zistí, že ľudia nie vždy vravia to, čo si myslia.

Lenže keď začne dostávať správy od niekoho z opačného konca sveta, kto o Sally vie viac než ona sama, jej život znova naplní chaos. Dokáže prekonať svoj najväčší problém, ktorým je chronická nedôverčivosť k ľuďom, aby dala svoj život do poriadku?

Divná Sally Diamond je skutočne originálny príbeh – postavami, prostredím, možno aj viete, čo bude nasledovať...ale mýlite sa. Keď sa verejnosť vrhne na Sally a podozrieva ju, že zavraždila svojho otca a snažila sa zbaviť dôkazov, zrazu to celé naberie iný smer a vy ešte viac pootvoríte oči a čítate ďalej.

„Na jednej strane vám zlomí srdce a na druhej vás rozosmeje,“ tvrdí slávny autor detektívnych trilerov Harlan Coben.

Sally je úžasná postava. Zaujímavá, nezvyčajná, iná...naozaj divná a svojská. Má svoj vlastný pohľad na život a svet, čo pramení z jedného traumatického zážitku v detstve.

Liz Nugent

Liz Nugent je úspešnou autorkou piatich oceňovaných psychologických románov. Všetkých päť kníh sa dostalo na vrchol írskeho rebríčka bestsellerov a Liz za ne získala viacero literárnych ocenení. Niektoré z jej kníh by sa mali v budúcnosti dočkať aj filmového spracovania. Jej najnovší román Divná Sally Diamond zvíťazil v kategórii „kriminálny román roka“ podľa Irish Book Awards 2023.

Liz sa narodila v roku 1967 v Dubline, kde aj momentálne žije. Napísala niekoľko úspešných telenoviel, rozhlasových a televíznych hier, poviedok a animované filmy pre deti. Okrem písania viedla workshopy kreatívneho písania, produkovala a viedla literárne salóny a bola kurátorkou literárnych častí umeleckých festivalov. Pravidelne poskytuje verejné rozhovory a panelové diskusie o všetkých aspektoch svojho písania.

Súvisiace články