Oblačno
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Vedci oživili biblický strom: Semená našli v púštnej jaskyni
Zdielať na

Vedci oživili biblický strom: Semená našli v púštnej jaskyni

Pozrite si tiež archívne video o biblii.

Predpokladalo sa, že tento druh vyhynul pred viac ako tisíc rokmi.

Unikátny strom, ktorý vedci našli v jaskyni v Judskej púšti v 80. rokoch minulého storočia, vyrástol zo semien starých viac ako tisíc rokov. Rádiokarbónové datovanie naznačuje, že semeno sa v jaskyni našlo niekedy v rokoch 993 až 1202, a genetické testy ukázali, že patrí druhu rastliny, ktorý už neexistuje, ale spomína sa v Biblii. Strom s názvom „Sheba“ patrí do rodu Commiphora.

Rod Commiphora má dnes približne 200 žijúcich druhov, ktoré pochádzajú najmä z Afriky, Madagaskaru a Arabského polostrova. Tieto stromy sú cenné najmä pre voňavé živice, ktoré produkujú, alebo pre iné etnobotanické využitie. Strom s názvom Sheba vyrástol za posledných 14 rokov do výšky takmer troch metrov, čo vedcom umožnilo po prvýkrát podrobne opísať jeho vlastnosti.

Na základe genetických štúdií a fylogenetických analýz výskumníci zistili, že strom je najbližšie príbuzný s Commiphora angolensis, C. neglecta a C. tenuipetiolata, ale morfologicky a geneticky sa od každého z nich odlišuje. To naznačuje, že Sheba môže byť prežitkom dnes už vyhynutej populácie stromu, ktorá kedysi existovala v oblasti južnej Levanty v dnešnom Izraeli, Palestíne a Jordánsku.

Výskumníci pôvodne predpokladali, že Sheba by mohla byť exemplárom slávneho „judejského balzamu“, ktorý bol v staroveku cenený pre svoju vôňu. Táto rastlina bola známa svojimi liečivými vlastnosťami a spomína sa v mnohých starovekých prameňoch vrátane gréckych, rímskych a byzantských autorov, ktorí o nej písali od 4. storočia pred n. l. do 8. storočia n. l. Po dôkladnom preskúmaní stromu vedcami sa však zistilo, že Sheba neprodukuje žiadne vonné zlúčeniny, čo vylučuje možnosť, že by išlo o historický judský balzam.

Namiesto toho výskumníci predložili inú teóriu: Sheba by mohla byť rastlinou, z ktorej sa získavala biblická živica nazývaná „tsori“. Živica tsori sa spomína na viacerých miestach v Biblii vrátane Genezis, Jeremiáša a Ezechiela ako látka s liečivými vlastnosťami. Oblasť, kde sa semeno našlo, bola kedysi známa ako Gileád. Táto hornatá oblasť, ktorá sa nachádza medzi Mŕtvym morom a Jordánskou priepasťou, bola kedysi pokrytá hustými lesmi a mala intenzívne obrábané úrodné údolia.

Fytochemická analýza listov a živice stromu Sheba ukázala, že rastlina je bohatá na pentacyklické triterpenoidy. Ukázalo sa, že tieto látky majú hojivé, protizápalové, antibakteriálne a protinádorové vlastnosti. Výskumníci tiež zistili, že v listoch stromu sa nachádza vysoké množstvo skvalénu, a to až 30 percent. Skvalén je organická zlúčenina používaná v starostlivosti o pokožku vďaka svojim hydratačným a regeneračným vlastnostiam.

Jednou z veľkých otázok pre výskumníkov bolo, ako sa toto prastaré semeno dostalo do jaskyne, kde bolo objavené. Podľa jednej z teórií semeno do jaskyne prinieslo zviera alebo vták. Naznačuje to skutočnosť, že semená druhov rodu Commiphora často ukladajú malé hlodavce, zatiaľ čo ich zrelé plody konzumujú vtáky, ako sú holuby a holubice. Pozostatky takýchto živočíchov sa už predtým objavili počas archeologických vykopávok v Judskej púšti a v regióne sa nachádzajú aj dnes.

Podľa inej teórie semená do jaskyne umiestnili ľudia, možno ako cenný poklad, a ukryli ich. V čase, keď bolo jadro uložené, judejský balzam z oblasti zmizol a región prechádzal veľkými politickými a sociálnymi otrasmi, ktoré spôsobili hospodárske ťažkosti. Ďalšie archeologické dôkazy ukazujú, že jaskyne sa často používali ako úkryt pre miestny tovar.

Vedci predpokladajú, že semená mohli pochádzať z miestneho druhu, ktorý sa kedysi používal na obchod, a preto sa považoval za cenný. Je možné, že ľudia umiestnili rastlinu do jaskyne, aby ju uchovali alebo neskôr presadili. Hoci existuje možnosť ľudského zásahu, je to menej pravdepodobné ako transport zvieratami, keďže v jaskyni sa nenašli žiadne iné ľudské artefakty.

Na identifikáciu ďalších, pravdepodobne neznámych zložiek stromu je potrebná ďalšia analýza. Výskumníci dospeli k záveru:

„Klíčenie starobylého semena Commiphora z Judskej púšte poskytuje prvý dôkaz o tom, že tento rastlinný druh sa v regióne vyskytoval približne pred tisíc rokmi. Je možné, že ju možno stotožniť s domorodým stromom alebo kríkom, ktorého živica „tsori“ sa používala na liečebné účely, ale o presnej identite tejto rastliny sa dlho diskutovalo.“

Štúdia bola uverejnená vo vedeckom časopise Communications Biology a vedci dúfajú, že budúci výskum prinesie ďalšie poznatky o záhadách tejto jedinečnej rastliny.

Súvisiace články