Jasno
34°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Odhalené techniky prerušenia tehotenstva v dávnych dobách
Zdielať na

Odhalené techniky prerušenia tehotenstva v dávnych dobách

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako chce Únia dekriminalizovať potrat.

Úžasné metódy z dávnych čias.

V starovekom Stredomorí a na Blízkom východe bolo plánovanie rodiny neoddeliteľnou súčasťou lekárskych postupov a vtedajších spoločenských noriem vrátane interrupcií a antikoncepcie. Tieto praktiky existovali v starovekom Egypte a sú doložené v písomných záznamoch z obdobia okolo roku 1500 pred n. l. Neskôr sa zmienky o nich nachádzajú v civilizáciách Babylónie, Grécka a Sýrie.

Staroveké lekárske texty poskytujú informácie o technikách používaných pri interrupciách. Medzi ne patrilo podávanie bylín na vyvolanie potratu alebo ukončenie tehotenstva, ako aj chirurgické zákroky, hoci tie boli menej časté kvôli vysokým rizikám. Niektoré byliny, ako napríklad ľubovník bodkovaný a agát, sú stále známe pre svoje účinky na prerušenie tehotenstva, zatiaľ čo iné, ako napríklad Silphium, žiaľ vymizli.

Prístup k antikoncepcii pravdepodobne závisel aj od geografickej polohy a sociálno-ekonomického postavenia. Bohatšie vrstvy mali lepší prístup k vyškoleným lekárom alebo pôrodným asistentkám, ktoré mohli tieto zákroky bezpečne vykonávať. Zároveň existujú dôkazy, že menej privilegované rodiny mali prístup k týmto službám prostredníctvom miestnych liečiteľov alebo pôrodných asistentiek.

Niektoré z najznámejších starovekých antikoncepčných techník:

Rastlinné: V starovekom svete sa ako antikoncepčné prostriedky používali mnohé rastliny. Niektoré byliny používané pre svoje antikoncepčné vlastnosti sa používali v starovekom Egypte. Účinnosť týchto rastlín nie je dokázaná a pravdepodobne mali skôr placebo efekt ako skutočný antikoncepčný účinok.

Fyzikálne metódy: Tieto metódy boli pravdepodobne účinnejšie ako metódy založené na rastlinách, ale stále neboli stopercentne spoľahlivé.

Prerušenie: Prerušenie, čiže zastavenie súlože pred ejakuláciou, je jednou z najstarších známych antikoncepčných techník. Táto metóda môže byť pomerne účinná, ale je ťažké ju zvládnuť a dôsledne používať.

Asketizmus: Táto metóda bola zrejme účinná pri prevencii tehotenstva, ale pre väčšinu ľudí nebola praktická.

Spoločenské názory na interrupciu a antikoncepciu boli zložité. Niektoré texty tieto praktiky vykresľovali negatívne, často ich využívali na stigmatizáciu určitých skupín, zatiaľ čo iné uznávali ich význam pre zachovanie zdravia a blahobytu žien. Postoje k týmto praktikám ovplyvňovali aj náboženské a kultúrne presvedčenia. Niektoré komunity povoľovali interrupcie, ak sa považovali za nevyhnutné na ochranu života matky.

V starovekých civilizáciách bolo plánovanie rodiny komplexnou otázkou, ktorú bolo potrebné preskúmať nielen z medicínskeho hľadiska, ale aj zo sociálnych, náboženských a kultúrnych aspektov. Archeologické nálezy a písomné pramene poskytujú pohľad na to, ako sa tieto praktiky vyvíjali a boli začlenené do každodenného života.

Súvisiace články