Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viete, ako sa zbaviť depresie alebo syndrómu vyhorenia?
Zdielať na
Chill

Viete, ako sa zbaviť depresie alebo syndrómu vyhorenia?

Zdroj: Ikar

Nesprávne nastavenie mysle, lieky či neadekvátna strava sú len niektoré z podceňovaných príčin vzniku viacerých foriem depresií, úzkostných porúch a syndrómu vyhorenia.

V knihe Ako sa zbaviť depresie a vyhorenia zistíte - na základe najnovších výskumov -, že tieto ochorenia sú veľmi často reakciou tela na stresové situácie a pocity nedostatku.

Klaus Bernhardt veľmi jednoduchým spôsobom vysvetľuje, ako tieto procesy prebiehajú v tele. Poskytne aj nespočetné množstvo rád a tipov, ako sa ľudia môžu od týchto pocitov jednoducho a natrvalo oslobodiť.

Autor v úvode popisuje najčastejšie mýty a fakty o depresii a syndróme vyhorenia. Potom ponúka 10 najčastejších príčin depresií a venuje sa aj terapii: ako by mala terapia vyzerať a čo robiť, ak nie je miesto na terapii okamžite k dispozícii.

Neskôr zasa uvádza 10 najčastejších príčin syndrómu vyhorenia a radí, ako reštartovať mozog: viacero malých chýb totiž môže spôsobiť zrútenie systému a preto treba mozog reštartovať. Znovu nakopnúť a pristupovať k veciam inak.

V záverečnej časti prináša autor 5 nezvyčajných metód, ako rýchlo prekonať stav psychickej skleslosti.

„Vďaka dlhoročnej práci terapeuta už teraz viem, že ako v prípade depresie, tak aj v prípade syndrómu vyhorenia sa zarážajúco často pracuje s nesprávnymi nástrojmi a na nesprávnych miestach,“ popisuje Klaus Berhhardt v knihe. „Namiesto zisťovania a liečby skutočných príčin sa čoraz častejšie bojuje len so symptómami, preto k skutočnému uzdraveniu nedochádza. Existuje však veľký počet ľudí, ktorým sa cestu z depresie a vyhorenia podarilo nájsť.“

Fakty o syndróme vyhorenia:

  • Depresie a syndróm vyhorenia sa zásadne líšia a preto by sa s nimi malo aj zaobchádzať odlišne. Napriek tomu môže nesprávne liečený syndróm vyhorenia viesť k skutočnej depresii. Tá je potom dôsledkom pretrvávajúceho zaťaženia a / alebo nesprávnej medikácie.
  • Syndróm vyhorenia sa NEDÁ liečiť antidepresívami. Antidepresíva často spomaľujú schopnosť mozgu myslieť. Osoby so syndrómom vyhorenia majú ešte vždy silný vnútorný motor. Ak niekto užíva antidepresíva a tie ho spomalia, dosahuje ešte menej stanovené denné ciele. To vedie k ďalšiemu tlaku a naopak samotný problém zhoršuje.
  • Syndróm vyhorenia sa NEDÁ napraviť s trocha lepšou rovnováhou medzi pracovným a súkromným životom. Problémom často nie je nedostatok voľného času alebo chýbajúce záľuby. Postihnutí skôr nepociťujú pri týchto aktivitách skutočnú úľavu, pretože podprahovo ich ustavične trápi zlé svedomie, že iné veci kvôli tomu zostávajú nedokončené. Takže nie je potrebné snažiť sa o zlepšenie rovnováhy medzi prácou a osobným životom, ale predovšetkým o nový efektívnejší spôsob myslenia.

Viac sa dozviete v novinke Klausa Bernhardta Ako sa zbaviť depresie a vyhorenia.

Súvisiace články