Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TAKTO vznikol trend sexi letušiek
Zdielať na
Chill

TAKTO vznikol trend sexi letušiek

Zdroj: LIFE

Vedeli ste, že letušky sú sexi len od 60. rokov? Zo začiatku bola táto profesia v Spojených štátoch dokonca doménou mužov. Keď ju po roku 1930 mohli začať vykonávať aj ženy, vôbec nezáležalo na tom ako vyzerali.

Ellen Church bola prvou leteckou sprievodkyňou spoločnosti Boeing a za svoje miesto vďačila zdravotníckemu vzdelaniu. Boeing práve vtedy zavádzal letecké spoje medzi východným a západným pobrežím, ktoré v porovnaní s dnešným 6,5 hodinovým letom, trvali až 28 hodín, s viacerými medzipristátiami.

​Letecká tortúra

V 30. rokoch bolo samotné lietanie o niečom úplne inom. Zvuková izolácia v tej dobe ešte nebola a dnes by ste pri hluku, ktorý bol na palube, mnohí prišli o sluch. Pri štarte dosiahol hluk motora na palube až 120 decibelov.

Ďalšou zmenou bolo, že stroje nelietali nad oblakmi, ale v blízkosti pevniny a preto boli oveľa viac vystavené poveternostným vplyvom, ktoré boli častou príčinou nevoľností cestujúcich. Mnohí pravidelne používali papierové vrecúška pripevnené na zadnej časti sedadiel. Preto bolo dôležité, aby bol na palube zdravotnícky personál a nie letušky. Pasažierov nestačilo len napájať a kŕmiť, ale predovšetkým ošetrovať.

Keďže vnútorné priestory lietadla boli v porovnaní s dnešnými oveľa nižšie, uprednostňovali sa stewardky nižšieho vzrastu, aby sa pri opatere cestujúcich zmestili v chodbe.

Starostlivé mamy

Po ukončení 2. svetovej vojny sa v leteckom priemysle všetko zmenilo. Keďže ceny leteniek boli centrálne regulované americkou vládou, museli letecké spoločnosti vymyslieť spôsob, ktorým by sa odlíšili a nalákali ku sebe pasažierov. Vtedy sa po prvýkrát objavili pekné stewardky. Tie ale viac pripomínali starostlivé mamy než zvodné slečny.

​V 50. rokoch bola väčšina manželiek v Spojených štátoch ženami v domácnosti, pre ne boli stewardky stelesnením karieristických žien. Samozrejme, vtedajšia doba bola dosť konzervatívna a o pozíciu stewardiek sa mohli uchádzať výlučne atraktívne, biele slečny. Prvou letuškou tmavej pleti bola Patricia Banks, ktorá si vydobyla možnosť lietať až súdnou cestou.

​Sexi imidž ako reklama

V 60. rokoch sa atmosféra uvoľnila a nastal jav nám dôverne známy z televíznych seriálov: sukne letušiek boli čoraz kratšie a po chodbách lietadiel sa prechádzali v drobných kostýmoch, sexi ihličkách a širokým úsmevom na tvári. Cieľ bol jednoduchý: pritiahnuť a zatraktívniť lietanie pre mladých, keďže do tej doby bolo privilégiom prevažne solventnej staršej generácie.

​Historička Victoria Vantoch vo svojej knihe Jet Sex uvádza, že stewardky mali dokonca predpísané aj účesy (zamestnávatelia preferovali účes s dĺžkou do polky krku) a ak sa ručička váhy pri ich týždennej kontrole hmotnosti trochu vychýlila, museli podstupovať radikálne diéty.

​V čase sexuálnej revolúcie, vznikla aj sexistická reklama leteckej spoločnosti Braniff („Air Strip“), ktorá latku budovania imidžu letušiek posunula tým, že sa na televíznych obrazovkách krásne stewardky vyzliekali. Samozrejme, nešlo o klasický striptíz, dievčatá si vyzliekali „iba“ kabáty a svetríky, ale vďaka hudobnému podfarbeniu bola reklama celkom erotická.

Kúpna sila mladej generácie v 60. rokoch vzrástla a tak reklama splnila svoj účel a podarilo sa jej k lietaniu pritiahnuť mládež, predovšetkým jej mužskú časť.

​Sexi letušky a feminizmus

Na konci 70. rokov sa obraz krásnych letušiek nedarilo zmeniť ani feministickému hnutiu.

​Stávali sa ale prípady, keď sa samotné letušky búrili proti rovnošatám s krátkymi nohavicami a čižmám po kolená a niektoré letecké spoločnosti zažalovali. S príchodom odborov vzrástli ich práva a mohli sa samy rozhodnúť, aké šaty si oblečú.

​Dnes si to dokážeme len ťažko predstaviť, ale v roku 1968 musela ženská časť posádky leteckej spoločnosti TWA nosiť papierové uniformy, ktoré sa počas práce ľahko roztrhli. Niet divu, že fluktuácia v kruhoch letušiek bola obrovská a vo svojej práci vydržali maximálne dva roky. Preto museli školiť stále nové záujemkyne.

​Magazín Life v roku 1958 vo svojom augustovom čísle zverejnil fantastické fotografie vtedajších letušiek, krátko pred obdobím, keď sa ich sukne skrátili na minimum. Aj keď stehná ešte nemali obnažené, je dobre vidieť ich vyformované a štíhle postavy. Cvičenie a tvrdé tréningy patrili ku každodennému rituálu rovnako, ako základ kúzelného úsmevu, krásne zdravé zuby.