Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V hrobke egyptského faraóna sa našlo niečo, čo nepochádza zo Zeme
Zdielať na
Video

V hrobke egyptského faraóna sa našlo niečo, čo nepochádza zo Zeme

Zdroj: Pixabay

Úžasný nález, ktorý má svoj posmrtný život.

Tutanchamón nebol pred tisíckami rokov v Egypte významným panovníkom. Faraón zomrel mladý, mal len 19 rokov, keď zomrel, takže na dokončenie svojej vlády a životného diela nemal veľa času. No napriek tomu je dnes najznámejším egyptským vládcom, keď je reč o staroveku a gigantickom kráľovstve pozdĺž Nílu. Za svoju slávu vďačí tomu, že jeho hrobka je jediná neporušená.

Okrem toho ukrýva množstvo pokladov a jej objavenie je často námetom rôznych filmov (Indiana Jones, Múmia) z obdobia rozkvetu archeológie a hľadania pokladov. Howard Carter v roku 1922 narazil na hrobku plnú pokladov, v ktorej sa našli úžasné veci aj mimo faraónovho sarkofágu. Tu ale príbeh nekončí, keďže pred pár dňami prišlo ďalšie oznámenie, že Tutanchamónova hrobka by mohla ukrývať niečo oveľa gigantickejšie.

V hrobke sa našlo veľa zaujímavých vecí, no popri každom náleze vynikali dve veľmi dôležité. Jednou z nich je posmrtná maska ​​Tutanchamóna, ktorá odvtedy rozdeľuje odborníkov, keďže podľa mnohých ani nebola vyrobená pre faraóna a zobrazuje ženskú tvár. Podľa mnohých vedcov mohla byť maska ​​vyrobená pre Tutanchamónovu nevlastnú matku Nefertiti.

V hrobe sa však nachádza aj oveľa zaujímavejší nález, dýka vyrobená z materiálov, ktoré sa na Zemi nenachádzajú. Zdobená zbraň bola vyrobená zo železného meteoritu, takže mnohých výskumníkov zaujímalo, ako mohla byť vyrobená a odkiaľ prišla do Egypta. Podľa najnovších výskumov ho mohol dostať aj Tutanchamónov starý otec, navyše mimo Egypta, podľa predpokladov mohol pochádzať z Mitanni v Mezopotámii.

Vedci si každopádne všimli, že zbraň bola vyrobená zo železa, aj keď doba železná na Zem dorazila až o 600 rokov neskôr a materiál bol úplne odolný voči hrdzi. Zaujímavosťou je, že viaceré nápisy označujú dýku ako kov z neba. Neskôr odborníci dokonca našli miesto meteoritu, materiálu, z ktorého mohla byť zbraň vyrobená.

Súvisiace články