Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Môže káva skutočne zničiť váš zrak? Zohráva dôležitú úlohu pri vzniku vážneho ochorenia
Zdielať na

Môže káva skutočne zničiť váš zrak? Zohráva dôležitú úlohu pri vzniku vážneho ochorenia

Zdroj: Unsplash

Glaukóm nie je žiadna zábava, ľahko môže viesť k slepote.

Existuje len málo potravín, ktoré sú kontroverznejšie ako káva. Niektorí si pochvaľujú jej povzbudzujúci účinok, iní upozorňujú, že čierny nápoj môže nebezpečne zvýšiť krvný tlak. A teraz sa zdá, že ovplyvňuje aj náš zrak.

Samozrejme, aj na tomto poli môžeme zažiť rozpor, keďže podľa niektorých výskumov káva zvyšuje bdelosť a vďaka nej dokážeme rýchlejšie a presnejšie rozpoznať pohybujúce sa objekty.

Na druhej strane horúca káva môže oči ľahko dehydratovať, čo môže z dlhodobého hľadiska viesť k zhoršeniu zraku. Kofeín v ňom má tento účinok, takže vyššie uvedené tvrdenie platí aj pre koly. Ich nadmerná konzumácia môže mať za následok „nárastu cukru v krvi“, teda nám náhle zvýšia hladinu cukru v krvi, a to môže viesť k problémom so zrakom až k tikom a trhaniu očných svalov.

Kofeínové nápoje môžu tiež zvýšiť tlak v oku, čo zjavne nie je dobré pre náš zrak. Ak je tlak v oku neustále vysoký, je to priama cesta k glaukómu, ktorý je jedným z hlavných príčin slepoty vo svete.

Koľko kávy je teda príliš veľa?

Podľa štúdie z roku 2012 pitie troch alebo viacerých čiernych nápojov denne výrazne zvyšuje riziko vzniku glaukómu. Samozrejme, nie u každého človeka, ale hlavne u tých, u ktorých sa toto ochorenie považuje v rodine za dedičné.

Ak sme už kávičkárov vystrašili, treba ich trochu upokojiť. Môžeme vám teda prezradiť, že mierna konzumácia kofeínových nápojov znižuje riziko vzniku cukrovky, ochorení pečene, demencie a niektorých druhov rakoviny. 

Súvisiace články