Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dubaj vybuduje 93 kilometrov krytých klimatizovaných ciest pre chodcov a cyklistov
Zdielať na
Life

Dubaj vybuduje 93 kilometrov krytých klimatizovaných ciest pre chodcov a cyklistov

Zdroj: URB

Plne zastrešené zariadenie s názvom "Loop" bude recyklovať kinetickú energiu cyklistov, bežcov a chodcov, takže bude plne udržateľné a bez emisií.

Projekt spoločnosti URB so sídlom v Dubaji bude klimatizovaným krytým verejným parkom a zároveň 93 kilometrov dlhou cestou, po ktorej môžu ľudia chodiť pešo alebo na bicykli. Generálny riaditeľ spoločnosti Baharash Bagherian uviedol, že v Európe väčšina ľudí chodí do práce na bicykli alebo pešo a cieľom je, aby sa Dubaj stal jedným z miest na svete, ktoré sú najviac priateľské k cyklistom a chodia pešo, a aby 80 percent jeho obyvateľov využívalo túto možnosť.

SAE majú 3,5 milióna obyvateľov, čo znamená, že na jedného obyvateľa pripadá viac áut ako v New Yorku alebo Londýne, a ich počet neustále rastie, v priemere o 10 percent ročne. Loop (Slučka) sa bude snažiť zmierniť tento problém tým, že ľuďom ponúkne možnosť bezpečne a pohodlne sa pohybovať po meste bez auta, čím sa zníži orientácia mesta na autá. Udržateľnosť je kľúčovým záujmom developerov, ktorí plánujú pokryť celú energetickú potrebu obrovského objektu podobného skleníku využitím kinetickej - alebo pohybovej - energie, ktorá vzniká pohybom ľudí a bicyklov po chodníku a cyklistických pruhoch.

Táto technológia pracuje s elektromagnetickými indukčnými generátormi, ktoré sa pohybujú vertikálne pod váhou krokov. Tento pohyb vytvára energiu, ktorá sa potom dodáva do generátorov ako elektrická energia.

Podlaha, ktorá zbiera energiu, bude vyrobená z recyklovanej automobilovej gumy, ktorá sa pri šliapaní ohýba a vytvára kinetickú energiu. Senzory v podlahe budú schopné merať počet krokov a množstvo vyrobenej energie v reálnom čase.

Okrem množstva malých parkov, detských ihrísk a oddychových zón sa v Slučke s množstvom stromov a zelene objavia aj vertikálne závesné kvetináče, ktoré umožnia umiestniť na pulty obchodov viac lokálne vypestovaného ovocia a zeleniny. Pozdĺž Slučky, ktorá sa tiahne mestom, sa budú nachádzať fitnescentrá, športoviská a luxusné aj lacné ubytovanie pre turistov.

Súčasťou Slučky bude chodník a cyklotrasa, ako aj niekoľko malých parkov, detských ihrísk a odpočívadiel.

URB

​Podľa developera URB bude toto zariadenie po dokončení úplne jedinečné na svete a táto myšlienka zmení mestskú dopravu nielen v Dubaji, ale aj na iných miestach. Slučka dobre zapadá do dlhodobého plánu Dubaja stať sa do roku 2040 "20-minútovým mestom". To znamená, že 80 percent obyvateľov bude môcť vykonávať svoje každodenné činnosti vrátane práce, nákupov a rekreácie v okruhu 20 minút chôdze alebo jazdy na bicykli od svojho domova. Myšlienka 20-minútovej prechádzky vychádza z výskumu, ktorý ukázal, že ľudia sú ochotní denne prejsť v priemere 20 minút: za 10 minút prejdú v priemere 800 metrov do cieľa a ďalších 10 minút späť domov.

Okrem Dubaja sa aj iné mestá snažia o to, aby sa ľudia mohli rýchlo a jednoducho pohybovať po meste bez auta, pričom Paríž nedávno oznámil svoju ambíciu stať sa mestom s 15-minútovou premávkou s cieľom znížiť automobilovú dopravu a tým aj emisie. Podobne ako Dubaj, aj francúzske hlavné mesto sa chce zamerať na vytváranie minifariem v rámci mesta, aby sa zvýšilo množstvo potravín vyprodukovaných na mieste, a tým sa znížila potreba dopravy.

Takzvané vertikálne závesné sady zvýšia množstvo zeleniny a ovocia pestovaného na mieste.

URB

​Vizuálny plán Slučky a technológia na jej vybudovanie sú už k dispozícii, ale kedy bude celé zariadenie dokončené, zatiaľ nie je známe. Dodávateľ očakáva, že prvá fáza projektu bude dokončená do konca roka 2023, ale trasa sa ešte stále dokončuje. Potom bude stanovený harmonogram projektu a pravdepodobne sa dozvieme aj predpokladaný termín dokončenia.

Súvisiace články