Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Objavili nový spôsob výroby kokaínu: Z tabaku
Zdielať na
Tech

Objavili nový spôsob výroby kokaínu: Z tabaku

Zdroj: Unsplash/Colin Davis

Už dlho sa skúmalo, ako rýchlo a lacno vyrobiť veľa kokaínu – teraz máme konečne odpoveď.

Kokaín je známy najmä pre zneužívanie drog, aj keď v skutočnosti hovoríme o dôležitej surovine pre farmaceutický priemysel. Ako o aktuálnom výskume píše IFL Science:

„V 19. storočí sa napríklad tento stimulant úspešne používal ako anestetikum pri očných operáciách. Nedávno americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil používanie kokaínu ako lokálneho anestetika na sliznice.“

Treba dodať, že dnes tento prostriedok používa ako anestetikum už len otorinolaryngológia a aj v tejto oblasti pomaly končí, hlavne pre náročné vedenie účtovníctva.

Molekula kokaínu rastlinného pôvodu (C17H21NO4) je vysoko návyková, stimulujúca droga a okrem anestetickej funkcie je aj psychoaktívnym činidlom. Kokaín je zlúčenina patriaca do skupiny tropánových alkaloidov. Vedci sa už dlho chceli dozvedieť viac o liečivých vlastnostiach kokaínu a prvým veľkým krokom by bola biosyntéza – teda umelá výroba kokaínu. Na tento účel vedci doteraz študovali podobný tropánový alkaloid s názvom hyoscyamín, ktorý je podobne ako kokaín vytvorený z chemického prekurzora kyseliny 4-(1-metyl-2-pyrolidinyl)-3-oxobutánovej, skrátene MPOA. Pri syntéze hyoscyamínu sa MPOA premieňa na metyl-4-(1-metyl-2-pyrolidinyl)-3-oxobutanoát (MMPO), na základe ktorého možno podobným spôsobom vyrábať aj kokaín. Ako však presne vzniká, veda zatiaľ nedokázala vysvetliť.

Význam súčasného výskumu je v tom, že sa ukázalo, že kokaín v skutočnosti nevzniká z MMPO, ale namiesto toho sa MPOA priamo premieňa na kokaín pomocou dvoch enzýmov (EnCYP81AN15 a EnMT4). A na dôkaz toho všetkého bol potrebný tabak – konkrétne príbuzný tabakovej rastliny, ktorá bola geneticky modifikovaná na produkciu týchto dvoch enzýmov. Získaného kokaínu bolo oveľa menej ako toho, ktorý sa vyrába prirodzene – ide však o to, že bol položený základ pre biosyntézu kokaínu. S týmito znalosťami je už možné produkovať toto činidlo vo veľkých množstvách pomocou iných organizmov, ako napríklad baktéria E. coli.

Toto všetko znie ako skvelý východiskový bod pre scenár akčného filmu z osemdesiatych rokov, ale v článku IFL Science sa uvádza, že táto metóda nepovedie k ďalšiemu zneužívaniu, pretože ani tie najlepšie vybavené kartely nemajú odborný personál a dobre vybavené laboratóriá na použitie genetickej modifikácie a potrebnú syntézu kokaínu.

Súvisiace články