Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Archeológovia vykopali v Egypte zakázanú hrobku: Nenašli múmiu, ale oveľa desivejšie veci
Zdielať na
Chill

Archeológovia vykopali v Egypte zakázanú hrobku: Nenašli múmiu, ale oveľa desivejšie veci

Zdroj: Ahram

Hrobka môže patriť Osirisovi, bohovi posmrtného života a mŕtvych.

Starovekí Egypťania sa obklopili množstvom bohov. Medzi ich nebeské sily patril Osiris, ktorý vytvoril trojicu s Isis a Horusom. Uctievali ho predovšetkým ako boha posmrtného života a mŕtvych, no podľa viery naučil ľudstvo aj farmárčiť.

Bohovia sú nesmrteľní vo svete viery väčšiny národov, a preto môže byť prekvapujúce, že hrobku Osirisa nedávno objavili v Luxore v Egypte. Nie je to protirečenie? V zásade je, ale výskumníci sa nenechali zahanbiť, pretože podľa ich názoru možno stavbu nájdenú na západnom brehu Nílu považovať len za symbolickú hrobku.

Veľký objav je zásluhou španielsko-talianskeho tímu archeológov. V nekropole Al-Gorna sa našla kompletná pohrebná stavba s niekoľkými chodbami a komorami, ktorá je akousi zmenšenou verziou Osirionu v Abydose.

Jej vznik sa datuje do 25. dynastie a jej najzaujímavejšia časť sa nachádza pozdĺž severnej steny. Tam vedú schody vytesané do kameňa dolu k samotnému pohrebisku, kde tentokrát nenašli mumifikované telo, ale sochu Osirisa.

Na západ od nej je ďalšia miestnosť, kde bol umiestnený reliéf zobrazujúci staroegyptské božstvá. Vyobrazené božstvá držia v rukách nôž na ochranu zosnulého.

Archeológovia našli schodisko aj na druhej strane sochy Osirisa, ktoré vedie do ďalšej komory hlbokej 9 metrov. Odtiaľ sa dá dostať do ďalších dvoch miestností, no našli sa v nich len trosky, takže k naozaj veľkému objavu - nateraz - nedošlo.

Súvisiace články