Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počuli ste už o surovej strave? Ani predstaviť si neviete, načo všetko je dobrá
Zdielať na
Life

Počuli ste už o surovej strave? Ani predstaviť si neviete, načo všetko je dobrá

Zdroj: Nadine Primeau/Unsplash

Všetko, čo potrebujete vedieť o surovej strave, vrátane potenciálnych zdravotných výhod, rizík a potravín, ktorým sa treba vyhnúť.

Surová strava je extrémny spôsob stravovania, ale mnohí veria, že je pre zdravie oveľa lepšia ako konzumácia spracovaných alebo varených potravín. Základným pravidlom je, aby bolo jedlo skutočne „surové“, nesmie sa zohriať nad 40-48 °C.

Za surovou stravou stojí teória, že potraviny pri spracovaní strácajú cenné živiny, takže väčšinu vitamínov môžeme získať ich surovou konzumáciou.

Kým sa však niektoré vitamíny pri zahrievaní vo vode alebo tuku môžu vylúhovať, alternatívne spôsoby varenia môžu pomôcť znížiť túto stratu živín, preto vzniká otázka, či je naozaj nutné konzumovať úplne surové potraviny.

Pozreli sme sa na to, aké potraviny by sme mali jesť surové a či to má skutočne nejaké zdravotné benefity. O tom, či je surová strava bezpečná pre každého, sme sa rozprávali s niektorými odborníkmi.

Je dôležité zostať hydratovaný pri akejkoľvek diéte. Nezabudnite piť vodu celý deň.

Čo je to surová strava?

Raw strava, často kombinovaná s vegánstvom, sa zameriava na potraviny, ktoré neboli tepelne upravené ani spracované. Surové mäso, mliečne výrobky, ryby a vajcia je možné konzumovať ako súčasť surovej stravy, ale dôležitá je opatrnosť, pretože pri konzumácii surových živočíšnych produktov hrozí otrava jedlom. V surovej strave sa neodporúčajú spracované a silno upravované potraviny, aj keď sušené alebo dehydrované sa do surovej stravy hodia, ak počas procesu sušenia nepresiahnu 40-48 °C.

Jedálniček so surovou stravou prvýkrát vytvorili v roku 1800, keď odborník na výživu Oskar Bircher-Benner uviedol, že konzumácia surových jabĺk lieči žltačku.

Potom si otvoril kliniku, kde učil dôležitosť konzumácie surovej stravy. Princípom surovej stravy je jesť len potraviny, ktoré neboli tepelne upravené nad 40-48°C. Potraviny by mali byť čo najprirodzenejšie a nemali by byť upravované, konzervované, spracovávané, pasterizované alebo ošetrované pesticídmi.

Ďalším aspektom surovej stravy je, že niektoré potraviny, ako napríklad avokádo alebo ananás, majú prirodzene sa vyskytujúci tráviaci enzým, vďaka ktorému sú potraviny zdravšie a ľahšie stráviteľné, aj keď ich proces varenia nezničí. 

Čo môžeme jesť ako surovú stravu? 

  • Surové ovocie
  • Surová zelenina
  • Nespracované orechy a semená
  • Orechové mlieka
  • Maslo zo surových vlašských orechov
  • Naklíčené / namočené strukoviny a zrná
  • Sušené ovocie a mäso
  • Olivový a kokosový olej lisovaný za studena
  • Fermentované potraviny ako kimchi a kyslá kapusta

 Potraviny, ktoré sa nesmú jesť! 

  • Varené ovocie, zelenina, mäso a obilniny
  • Rafinované cukry a múku
  • Kávu a čaj
  • Alkohol
  • Pražené orechy a semienka
  • Rafinovaný olej
  • Pasterizované šťavy a mliečne výrobky

Súvisiace články