Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Takto si podľa svetoznámych šéfkuchárov pripravíte doma dokonalý steak
Zdielať na

Takto si podľa svetoznámych šéfkuchárov pripravíte doma dokonalý steak

Zdroj: Tim Toomey/Unsplash

Hviezdni šéfkuchári z New Yorku sa podelili o svoje skúsenosti, aby vysvetlili, ako si doma upiecť steak reštauračnej kvality.

Výber správneho mäsa

Vysoká kvalita surovín je jedným z kľúčových faktorov úspechu. Namiesto hypermarketov by ste mali nakupovať u miestnych mäsiarov, ktorí vám pomôžu získať to najchutnejšie hovädzie mäso.

Začiatočníci by mali začínať vykosteným mäsom alebo rib-eye steakom,

keďže s mäsom s kosťami sa vždy ťažšie pracuje. Mäso okolo kostí má totiž inú teplotu, takže kým je jedna časť  nedopečená, ostatné sú prepečené.

Príprava mäsa

Dôrazne sa odporúča vybrať steak z chladničky desať až pätnásť minút pred začatím pečenia, ale je dôležité ho niečím prikryť.

Steaky s izbovou teplotou sa pečú ľahšie ako čerstvo vytiahnuté z chladničky.

Podľa hviezdnych šéfkuchárov väčšina chýb pochádza z toho, že sa nesprávne pripravia suroviny a potrebné nástroje, ako panvica, doska na krájanie, soľ, nôž, doska na odkladanie a servírovanie, všetko vždy umiestnite na dosah ruky.

Príprava dokonalého steaku

Mäso môžete smelo osoliť, potom si ho môžete pripraviť na grile alebo na panvici. Ak zvolíte druhú možnosť, je vhodné liatinovú panvicu predhriať na päť až desať minút.

Keď je horúca, vložte do nej steak a zatlačte ho obracačkou.

Po dobrých troch až štyroch minútach mäso otočte a na ďalšie tri až štyri minúty opečte druhú polovicu mäsa.

Keď majú obe strany steaku dokonalú kôrku, vložte mäso do predhriatej rúry na 190 stupňov. Steak by nemal byť prepečený ani nedopečený. Zvyčajne stačí štyri až osem minút, ale oplatí sa skontrolovať vnútornú teplotu mäsa,

termosonda by mala optimálne ukazovať 57-60 stupňov.

Podávanie steaku

Pred podávaním vytiahnutého mäsa z rúry je dôležité nechať ho päť až desať minút postáť, získate tak pri krájaní peknú, šťavnatú, dokonalú textúru mäsa. Potom môžete dochutiť trochou korenia, aby bola jeho chuť ešte výraznejšia.

Je dôležité mäso pred a počas pečenia nekoreniť, pretože chuť môže ľahko zhorknúť.

Pri podávaní kľudne pridajte šalát, zemiaky, smotanový špenát, tekvicové rizoto alebo akúkoľvek oblohu inšpirovanú vaším obľúbeným steakhousom.

Súvisiace články