Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo Švajčiarsku sa stavia najvyšší drevený dom na svete
Zdielať na

Vo Švajčiarsku sa stavia najvyšší drevený dom na svete

Zdroj: SHL architects

Na úpätí 100-metrovej veže bude stáť lokomotíva.

Dánske štúdio Schmidt Hammer Lassen predstavilo návrh štvorblokového komplexu budov. Každá z budov bude mať drevenú nosnú konštrukciu, s výškou v najvyššej výške okolo 100 metrov, čím ľahko prekoná súčasnú rekordnú 85,4-metrovú budovu Mjøstårnet. Dáni vytvárajú plány spolu s miestnym štúdiom Cometti Truffer Hodel.

SHL architects

​Nielen lokalita a spoluprojektant sú švajčiarske: nosný systém bol vyvinutý v spolupráci so stavebnou spoločnosťou Implenia a švajčiarskou univerzitou ETH Zürich.

Komplex budov bude stáť v jednej z opustených priemyselných oblastí Winterthur pri Zürichu, kde sa kedysi vyrábali lokomotívy, odtiaľ názov Rocket & Tigerli, a na pamiatku bude v parku medzi budovami stáť aj lokomotíva.

Projekt je podľa SHL míľnikom vo výstavbe drevostavieb, keďže drevo je vo svojej štruktúre prirodzenou náhradou betónu, čiže ide o významný skleníkový materiál v stavebníctve.

SHL architects

​Budovy budú obložené červenými a žltými terakotovými tehlami, žalúzie budú zelené - tieto farby a materiály budú ladiť s budovami v okolí, pričom štyri budovy Rocket & Tigerli budú vizuálne prepojené so susednými domami rôznymi obrazovými analýzami.

SHL architects

Balkóny, terasy a štvorcové presklené plochy zabezpečia, že každý byt dostane svetlo aspoň z dvoch strán. Na ôsmom podlaží veže budú zelené plochy vrátane zapustenej terasy, ktorá vežu vizuálne prepája s ďalšími tromi časťami objektu.

Rocket & Tigerli bude disponovať bytmi, študentskými ubytovňami, obchodmi, ale aj reštauráciou, sky barom a hotelom. Stavba bude odovzdaná v roku 2026.

Súvisiace články