Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čo sa jedáva a pije vo svete na Veľkú noc?
Zdielať na

Čo sa jedáva a pije vo svete na Veľkú noc?

Zdroj: Shutterstock

Špeciálne syrové rolky, quiche, silné pivo a iné veľkonočné pochúťky od výmyslu sveta.

Veľká noc sa oslavuje po celom svete a každý národ má svoje vlastné stravovacie tradície. Zhromaždili sme niekoľko zaujímavých jedál z celého sveta, aby sme sa ponorili do sviatočných tradícií a kuchýň rôznych kultúr.

Paraguaj: Chipas

Tieto mäkké rožky s vyprážaným syrom sa predávajú na uliciach Paraguaja po celý rok, no obľúbené sú najmä na Veľkú noc, keď si ich rodiny pripravujú doma.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Healthy #sintacc (@healthysintacc)

Argentína: Cake Pascualina

Argentínske veľkonočné jedlo sa najviac podobá quiche; obsahuje špenát, ricottu a varené vajcia, vďaka čomu je skutočne dokonalým bezmäsitým jedlom počas pôstu.

Rusko: Pascha

Jedlo v tvare pyramídy, pomenované po Veľkej noci, je vyrobené z tvarohu a zároveň symbolizuje čistotu Krista, veľkonočného baránka a zmŕtvychvstanie.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @mariusthomas

Dánsko: Påskeøl

Dánske Påskeøl, známy ako jedno z prvých sezónnych pív na svete, sa tradične pije na Veľkú noc. Jeho zvláštnosťou je, že jeho obsah alkoholu je vyšší ako u priemerného piva.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Brian Jensen (@topbeer_dk_gastro)

Spojené kráľovstvo: Hot Crossed Buns

V Spojenom kráľovstve sú buchty nazývané Hot Crossed Buns nevyhnutnou súčasťou Veľkého piatku a Veľkej noci. Poleva na vrchu symbolizuje ukrižovanie Krista, kým koreniny použité v ceste evokujú balzamovanie tela.

Libanon: Maamoul

Maamoul je sladké pečivo plnené datľami, pistáciami alebo vlašskými orechmi, ktoré je obľúbené najmä na Blízkom východe. Koláče, ktoré sa jedia na Veľkonočnú nedeľu a na sviatok Troch kráľov, sa často vyrábajú v tvare obruče, ktorá symbolizuje Ježišovu korunu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa susanna (@mehlstaubundofenduft)

Mexiko: Capirotada

V Mexiku sa tento koláč ochutený škoricou, trstinovým cukrom, klinčekmi a hrozienkami tradične konzumuje počas pôstu a pred Veľkou nocou.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ericka Sanchez (@nibblesnfeasts)

Grécko: Tsoureki

Tento pletený koláč posypaný orechmi alebo mandľami sa zvyčajne podáva s červenými veľkonočnými vajíčkami, ktoré symbolizujú Kristovu krv.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Antoni's (@antonisgreekbakery)

Súvisiace články