Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Taliani varujú: TOTO sú najväčšie zločiny, ktoré s talianskym jedlom môžete spáchať
Zdielať na
Life

Taliani varujú: TOTO sú najväčšie zločiny, ktoré s talianskym jedlom môžete spáchať

Zdroj: Tacyra Autrey/Unsplash

Prekvapivo, ananásová pizza sa nedostala na vrchol zoznamu.

Talianske jedlo vyzerá v celom svete úplne inak ako sa pôvodne servíruje v Taliansku - má to svoj dôvod. Napríklad v Amerike, od príchodu prvej vlny talianskych prisťahovalcov, sa recepty a stravovacie návyky prispôsobili novému prostrediu.

Nadšenci a profesionálni kuchári sa zvyčajne snažia čo najviac rešpektovať pôvodné talianske recepty, ale nie vždy uspejú. Taliani to berú na vedomie, hoci v nedávnom prieskume anglického analytického portálu YouGov sa nezdržali a prezradili, ktoré "zločiny proti talianskym potravinám" ich trápia najviac.

Po prvé, nekritizujú všetko, čo ne-Taliani robia s ich jedlami. Napríklad tým, s ktorými sa YouGov zhováral, nezáleží na tom, či niekto konzumuje pizzu na obed (podľa nich by to malo byť len na večeru), alebo ak dávajú fašírky na špagety (toto jedlo v Taliansku ani neexistuje, pripravovali ho Taliani, ktorí emigrovali do Ameriky). Tu sa však príbeh trochu zamotáva: mnohí Taliani považujú za menej prijateľné "lámanie suchých špagiet pred varením" a "servírovanie cestovín na tanier a následné pridanie omáčky".

A teraz už techniky varenia a stravovacie návyky, z ktorých im skutočne kypí žlč:

  1. Konzumáciu syra spolu s morskými plodmi. V Taliansku sa tieto dve jedlá nikdy nemiešajú dokopy.
  2. Krém na špagety carbonara by mal byť výlučne z vaječných žĺtkov. Pridávanie akejkoľvek smotany je prísne zakázané.
  3. Na varenie cestovín v studenej vode ani nepomyslite. To je medzi Talianmi skutočné rúhanie, aj keď v mnohých domácnostiach, celkom bežná prax.
  4. Ak existuje jedna vec, v ktorej sa Američania a Taliani zhodnú (aspoň podľa tohto prieskumu), je to fakt, že ananás nepatrí na pizzu.
  5. Absolútne najväčším hriechom, ktorý si Talian dokáže predstaviť proti svojej gastronómii, je použitie kečupu na špagety namiesto omáčky.

Mimochodom, väčšina opýtaných Američanov, ktorí sa zúčastnili prieskumu, súhlasila s tým, že kečup je neprijateľný, aj keď nie všade: Indonézania a Hongkongčania radi nalievajú kečup na cestoviny a špagety s kečupom sú obľúbeným receptom v celej Ázii.

Ak ale nechcete Taliana uraziť, nechajte si radšej kečup na hranolčeky. 

Súvisiace články