Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Toľkoto alkoholu musíte vypiť, aby ste si zničili pečeň
Zdielať na
Life

Toľkoto alkoholu musíte vypiť, aby ste si zničili pečeň

Zdroj: Shutterstock

Ani to nie je tak veľa.

Teraz nebudeme debatovať o tom, či je alkohol legalizovanou drogou alebo nie, pretože na jednej strane to nie je to, o čom bude článok, a na druhej strane to nič nemení na skutočnosti, že je nepochybne škodlivý pre náš organizmus - navyše ovplyvňuje nielen naše fyzické, ale aj psychické zdravie, a dokonca aj náš sociálny život, a nie práve pozitívnym smerom.

Samozrejme, názory na to, aké množstvo alkoholu je už pre naše telo škodlivé, sa líšia.

Akokoľvek ale pristupujeme k tejto téme, je možné s istotou tvrdiť, že pravidelná dlhodobá konzumácia alkoholu sa neodporúča. Samozrejme, okrem trvania a pravidelnosti sú pri chorobách spojených s nadmernou konzumáciou alkoholu dôležitým faktorom aj kvalita a kvantita.

Štúdie ukázali, že nadmerná konzumácia alkoholu je najčastejšou príčinou rôznych ochorení pečene. Navyše dosť zákerných, pretože ich rané príznaky sú tak nenápadné, že vám nespôsobujú žiadne ťažkosti a dlho si ich nevšimnete. Pri zhoršujúcom sa stave, začnú pribúdať už celkom zreteľné príznaky vo forme bolesti brucha, pravidelnej nevoľnosti, vracania, pocitu slabosti alebo straty chuti do jedla. Neskôr sa tieto príznaky pridružia k ostatným, ktoré naznačujú možnú zmenu orgánov, horúčka, žltá pokožka a očné bielko, tmavší moč, svetlejšia stolica (dokonca aj výskyt krvi v nej), vracanie krvi, abnormálne chudnutie alebo zhromažďovanie tekutín v brušnej dutine, môžu naznačovať vážnejšie problémy.

Individuálne rozdiely v citlivosti na alkohol sú veľmi veľké (ovplyvnené hmotnosťou, vekom a životným štýlom), ale podľa hepatológov možno vo všeobecnosti povedať, že poškodenie pečene spôsobuje:

  • 50-60 gramov čistého alkoholu denne u mužov, čo zodpovedá asi 1,2 litra piva / 6 deci vína / 1,5 deci tvrdého
  • u žien dlhoročná konzumácia 20 gramov čistého liehu, tj. 0,4 litra piva / 2 deci vína / 0,5 deci tvrdého

Ochorenia pečene súvisiace s alkoholom sú v medicíne klasifikované do troch úrovní podľa závažnosti. Samozrejme, môžu sa objaviť súčasne:

  • Stukovatenie pečene: príznaky sú zriedkavé a opustením alkoholu a zmenou životného štýlu môže byť lézia odstránená.
  • Alkoholická hepatitída: v tomto prípade existuje šanca na zotavenie, len v prípade, ak človek prestane piť alkohol úplne, dokonca aj konzumácia malého množstva alkoholu vedie k trvalému a nezriedka aj nebezpečnému poškodeniu pečene.
  • Cirhóza pečene: toto je najzávažnejšie poškodenie, ktoré je tak veľké, že proces je prakticky nezvratný, príznaky sa môžu znížiť, ale k úplnému zotaveniu je potrebná transplantácia pečene.

Samozrejme, netvrdíme, že by ste vôbec nemali piť alkohol, ale mali by ste venovať pozornosť miere pri jeho konzumácii. 

Súvisiace články