Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neuhádnete, prečo priberáme, keď prestaneme fajčiť: TOTO je príčinou!
Zdielať na

Neuhádnete, prečo priberáme, keď prestaneme fajčiť: TOTO je príčinou!

Zdroj: Luka Malic/Unsplash

Vedci vysvetlili aj to, ako zostať chudým po skoncovaní s fajčením celé mesiace bez ohľadu na diétu.

Vedci z Weizmannovho inštitútu pre vedu v Izraeli (WIS) odhalili súvislosť medzi odvykaním od fajčenia a obezitou v štúdii prezentovanej vo vedeckom časopise Nature.

Obezita po ukončení fajčenia je spôsobená zlúčeninami upravujúcimi hmotnosť, ktoré uvoľňujú črevné mikróby.

Vedci pozorovali myši, ktoré boli pravidelne vystavované cigaretovému dymu. Tie nepriberali ani pri konzumácii potravín s vysokým obsahom tukov a cukrov. Zlúčeniny spojené s fajčením, ako nikotín, zjavne prenikli do črevného traktu myší cez krvný obeh, čím zmenili bakteriálne zloženie čreva a tým aj metabolizmus tela. Akonáhle však vystavovanie dymu prestalo, myši začali rýchlo priberať, ako sa to často stáva u ľudí, ktorí prestali fajčiť.

Keď myši dostali širokospektrálne antibiotiká, ktoré vyčerpali ich mikrobiómy, po vysadení nikotínu priberali oveľa menej tuku a zostali chudé celé mesiace bez ohľadu na stravu. Medzi tisíckami potenciálnych bioaktívnych metabolitov odborníci identifikovali dve molekuly, ktoré môžu vysvetliť metabolické dôsledky odvykania od fajčenia.

Na základe týchto identifikovaných zlúčenín by sa v budúcnosti mohli vyvinúť spôsoby liečby, ktoré môžu pomôcť zabrániť tomu, aby sa užívatelia cigariet stali obéznymi.