Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Amputovanej žabe úspešne vyšľachtili novú nohu
Zdielať na
Life

Amputovanej žabe úspešne vyšľachtili novú nohu

Zdroj: David Clode/Unsplash

Výskumníci z Tufts University v Massachusetts a Harvarde vo svojej štúdii, ktorá sa tento týždeň objavila v časopise Science Advances, uviedli silné vyhlásenie. Publikácia podrobne popisuje, ako sa im podarilo nechať dorásť oddelené stehno žaby.

Vedci amputovali nohy Pazúrnatke vodnej (Xenopus laevis) potom na pahýle natiahli silikónovú čiapku, do ktorej umiestnili koktail piatich liekov. Jedna z účinných látok zabraňovala zjazveniu pahýľa, ďalšia bola protizápalová a ostatné boli väčšinou rôzne rastové hormóny, ktoré stimulovali regeneráciu svalového a nervového tkaniva.

Vedci v štúdii podrobnejšie opisujú prípad pokusnej žaby, ktorej po 24 hodinách aplikácie liečiv začali znovu rásť nohy. Trvalo rok a pol, kým sa nová končatina vyrastajúca z pahýľa začala podobať na pôvodnú. Okrem prstov, mala veľmi podobnú stavbu kostí ako pôvodná a žaba s ňou bola schopná plávať.

Regenerácia amputovaných žabích končatín počas 18 mesiacov bez ošetrenia ND, so silikónovou čiapkou BD a kombinovaným efektom silikónovej čiapky a kokteilu MDT.

Tufts University

​Vedci uviedli, že liečivá silikónová čiapočka mala podobné podmienky ako plodový obal a u žaby boli vyvolané podobné procesy ako u embrya.

„Skutočnosť, že aj krátka liečba spustila mesiace trvajúcu regeneráciu, naznačuje, že žaby a možno aj iné zvieratá majú tiež spiacu schopnosť samoliečenia, ktorú možno aktivovať,“

- uviedol Nirosha Murugan, prvý autor štúdie a výskumník Tufts University.

Obojživelníky nie sú schopné rovnakej regenerácie. Niektorým druhom mlokov môžu dorastať končatiny, ale žabám nie. V mieste odrezaných žabích stehien sa tvorí zjazvené tkanivo ako u ľudí. Biológia žiab a ľudí je, samozrejme, značne odlišná a z experimentu nevyplýva, že by opätovný rast chodidla pri podobnom ošetrení bol možný aj u ľudí. Autori štúdie však naznačujú, že tento smer výskumu môže byť nádejný.