Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TOTO sú hlavné dôvody smrti počas sexu, tvrdí patológ
Zdielať na

TOTO sú hlavné dôvody smrti počas sexu, tvrdí patológ

Zdroj: Shutterstock

Spoiler: nie je to infarkt.

Sex nie je len príjemná, ale fyziologicky veľmi užitočná činnosť, pretože má na naše telo blahodarný vplyv v mnohých oblastiach – vrátane posilňovania imunity, protibolestivých a protirakovinových účinkov a, samozrejme, uvoľňuje hormóny šťastia, teda vplýva aj na psychiku. 

Sex má však aj temnejšiu stránku, pretože môže byť často smrteľný. David Gaze, patológ z Westminsterskej univerzity, píše v The Conversation o tom, čo môže byť za tým, ak akt končí tragédiou, či už počas alebo bezprostredne po ňom: 

"Vo väčšine prípadov je zodpovedná fyzická námaha sexuálnej aktivity, lieky na predpis (napríklad tie, ktoré sa používajú na liečbu erektilnej dysfunkcie) alebo nelegálne drogy, ako kokaín, prípadne ich kombinácia."

 Dodáva, že takýchto prípadov je extrémne málo a predstavujú len 0,6 % náhlych úmrtí, čo znamená, že ani tí, ktorých sa to týka, sa nemusia báť.

Štúdia analyzovala viac ako 6 800 náhlych úmrtí. Zistila, že iba 0,2 percent úmrtí sa vyskytlo počas alebo do jednej hodiny po pohlavnom styku. Priemerný vek zosnulých bol 38 rokov a 35 percent postihnutých boli ženy. Zaujímavé je aj, že infarkt nebol najčastejšou príčinou smrti: v 53 percentách prípadov sa ako smrteľná ukázala náhla arytmia.

Súvisiace články