Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vesmírny internet Elona Muska čoraz viac kazí výhľad na vesmír
Zdielať na
Tech

Vesmírny internet Elona Muska čoraz viac kazí výhľad na vesmír

Zdroj: ZTF/Caltech

Starlink plánuje vytvoriť sieť tisícok satelitov v niekoľkých vrstvách okolo Zeme, ktoré budú poskytovať širokopásmové pripojenie planéty k internetu.

Od súmraku do úsvitu

Gizmodo oznámil, že výskumníci z Caltechu pod vedením Przemeka Mróza skúmali snímky nasnímané medzi novembrom 2019 a septembrom 2021, ktoré boli vyrobené v univerzitnom observatóriu Palomar v programe prieskumu oblohy Zwicky Transient Facility (ZTF) pomocou teleskopu Samuela Oschina.

ZTF zachytáva snímky v optickom a infračervenom rozsahu a skenuje celú nočnú oblohu. Jeho účelom je odhaliť náhle zmeny, ako vyhasnuté hviezdy alebo dovtedy neznáme asteroidy. Počas skúmaného obdobia vedci našli viac ako päťtisíc pruhov  Muskových satelitov. Tie „nezaznamenali vážnejší dopad“ na prácu, a to aj napriek neustálemu nárastu počtu z pol percenta na osemnásť percent. Keďže satelity Starlinku obiehajú nízko, asi päťstopäťdesiat kilometrov vysoko, zanechávajú na snímkach svoju stopu väčšinou za súmraku.

Znepokojujúce trendy

Mróz a jeho kolegovia sa v blízkej budúcnosti najviac obávajú dvoch vecí: keďže iní operátori, ako napríklad OneWeb, ktorý funguje vo výške tisícdvesto kilometrov, budú prevádzkovať flotily vyššie, snímky sa poškodia aj mimo šera. Navyše, ak sa Muskova flotila do roku 2027 rozrastie z dvoch tisíc na plánovaných desaťtisíc, prakticky na každej nahrávke urobenej za súmraku a úsvitu bude aspoň jeden pruh. Tie ovplyvňujú len jednu desatinu percenta všetkých pixelov, no stačí to na zakrytie objektu, ktorý si ešte nikto nevšimol. Pravdou je, ako vedci tvrdia, že počasie má stále oveľa väčší vplyv na ich prácu.

Súvisiace články