Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Luxusná obojživelná vzducholoď budúcnosti: Mala by vlastnú pristávaciu plochu pre helikoptéry
Zdielať na
Tech

Luxusná obojživelná vzducholoď budúcnosti: Mala by vlastnú pristávaciu plochu pre helikoptéry

Zdroj: Lazzarini Studios

Vzducholoď Air Yacht navrhnutá talianskymi dizajnérmi Lazzarini Studios je vybavená všetkými doplnkami, aby sa mohla pohybovať vo vode aj vo vzduchu.

​Je možné, že pre ekologizáciu leteckej dopravy, ktorá má na svedomí značný podiel globálnych emisií, sa do povedomia verejnosti začínajú vracať vzducholode. Taliansky dizajnér Pierpaolo Lazzarini, známy svojimi odvážnymi nápadmi a koncept Lazzarini Studios, označený názvom Air Yacht, sa snažia spojiť najlepšie vlastnosti leteckej prepravy a luxusnej plavby v podobe obojživelnej vzducholode.

Futuristická vzducholoď Air Yacht pozostáva z 80 metrov dlhej a 10 metrov širokej presklenej kabíny v strede, uzavretej dvoma 150 metrovými plynovými vakmi, z ktorých každý obsahuje 200 tisíc metrov kubických stlačeného hélia. Air Yacht by poháňalo celkovo 8 elektrických, protibežných rotorov. Tie by umožnili vzducholodi dosiahnuť maximálnu rýchlosť zhruba 111 km/h s prevádzkovou dobou 48 hodín. Na vrchu dvoch bočných gondol vzducholode bol navrhnutý kryt pre solárny pohon, aby sa zvýšila ekologická prevádzka a dosah s nulovými emisiami.

Vzducholoď by mala vedieť podľa plánov pristáť aj na vode. Na tento účel by sa k hladine vody pritlačila konštrukcia ľahšia ako vzduch s elektrickými rotormi, pričom by sa súčasne znížil tlak hélia v plynových nádržiach lietadla, zatiaľ čo špeciálny balastový systém by stabilizoval vozidlo na povrchu. Konštruktéri sľubujú, že Air Yacht dokáže cestovať po vodnej hladine rýchlosťou 5 uzlov, teda asi 9 km/h.

Dizajn futuristickej vzducholode nadväzuje na konštrukciu luxusných lodí: v strednom 360-stupňovom presklenom trupe sa nachádza jedáleň a salónik, ako aj kajuta majiteľa. Okrem toho by bol v strednej časti vzducholode umiestnený nielen bazén, ale aj heliport. Okrem héliových nádrží by dve bočné gondoly mali aj 5-5 spální s vlastnou kúpeľňou. Cena plávajúcej luxusnej lode by bola vyvážená uvedenými doplnkami: luxusné vozidlo, ktoré zatiaľ stále existuje len na papieri, bude budúcim miliardárom k dispozícii za zhruba 629 miliónov dolárov.