Ryža je jednou z najčastejšie konzumovaných príloh, ktorá je veľmi jednoduchá na prípravu, ak sa naučíte správnu techniku. V opačnom prípade bude buď lepkavá, alebo príliš tvrdá.
- Opláchnutie ryže. Toto je jedna z najčastejších chýb, aby sa proces varenia urýchlil. Opláchnutie síce trvá len pár sekúnd, ale zmyjete ním prebytočný škrob, čo môže mať za následok, že bude vaša príloha príliš lepkavá.
- Dodržiavajte pomer! Pre väčšinu odrôd ryže sa oplatí použiť pomer jednej šálky ryže k dvom šálkam vody. Ak chcete chutnejšiu oblohu, smelo môžete vodu vymeniť za vývar.
- Vodu najprv priveďte do varu a až potom pridajte ryžu a soľ. Môžete pridať aj trochu masla, ktoré zvýrazní chuť hotovej prílohy.
- Varte na miernom ohni, prikryte a zbytočne nedvíhajte pokrievku.
- Zmäknutie ryže trvá približne osemnásť minút. Potom ju nechajte pár minút odpočívať pod pokrievkou. Nakoniec ryžu jemne premiešajte vidličkou, aby ste sa uistili, že sa zrnká nelepia.