Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sonda InSight sa dostala do piesočnej búrky: Vypli ju, aby predčasne neskončila ako Opportunity
Zdielať na

Sonda InSight sa dostala do piesočnej búrky: Vypli ju, aby predčasne neskončila ako Opportunity

Zdroj: NASA

NASA nariadila nútené vypnutie sondy InSight na Marse: pristávacia jednotka robota bola uvedená do bezpečnostného režimu po tom, čo ju 7. januára zasiahla masívna piesočná búrka.

Prestávku nariadili, pretože piesočná búrka zablokovala solárne panely robota, čo spôsobilo, že sa nemohol nabíjať a obávali sa, že sa jeho batérie úplne vybijú. Podľa správy o stave NASA je robot v poriadku a čaká len na opätovné uvedenie do prevádzky. Podľa americkej vesmírnej agentúry sa očakáva, že nútený odpočinok potrvá do budúceho týždňa, po ktorom bude môcť InSight opäť pokračovať v práci.

Opatrenie bolo opodstatnené, keďže sonda Opportunity sa pokazila pri podobnej udalosti. K tomu došlo, keď sa v auguste 2018 rover nespojil so Zemou. Búrka zrejme prachom prekryla solárne panely do takej miery, že vozidlo nebolo schopné sa prebrať z hibernácie. Vo februári 2019 NASA oficiálne vyhlásila zavŕšenie jednej z najúspešnejších misií v histórii vesmírneho prieskumu.

Sonda Opportunity primárne vyrazila na Mars len na tri pozemské mesiace (92 dní), aby potom posielala na Zem údaje zozbierané na Marse 14 rokov, presne 5 352 dní. Študovala vzorky pôdy a hornín, čo viedlo pozemských odborníkov v mineralógii k záveru, že na povrchu Marsu bola kedysi voda. Hĺbkový prieskum niekoľkých marťanských kráterov má na svedomí tiež Opportunity.

Sonda InSight, ktorá mala pre NASA zohrať významnú úlohu v niekoľkých aspektoch programu prieskumu Marsu, pristála na červenej planéte v novembri 2018, krátko po vyradení Opportunity. So svojimi najmodernejšími prístrojmi z európskych výskumných ústavov dostala ako prvá za úlohu preskúmať vnútornú štruktúru a hĺbkové procesy Marsu. Očakáva sa, že jej výsledky uľahčia pochopenie štruktúry, vzniku a zmien všetkých skalnatých planét vrátane Zeme. Pred necelými dvoma mesiacmi oznámili, že InSight narazil na záhadnú vrstvu sedimentu na Marse. Podľa vedcov môže pás sedimentov vklinený medzi dva lávové nánosy naznačovať, že povrch miesta pristátia sondy bol kedysi formovaný tekutou vodou.

Paluba sondy a solárne panely na selfie, ktorú si InSight sama vyrobila kamerou v roku 2019.

NASA/JPL-Caltech

​​Sonda je poháňaná dvoma solárnymi panelmi s priemerom 2,2 metra a jej dva hlavné vedecké nástroje – sofistikovaný seizmograf a tepelná sonda – boli umiestnené na povrch Marsu pomocou robotického ramena vozidla. Dve kamery pomáhajú mapovať prostredie sondy a oblasť merania. Jej výhodou oproti Opportunity je napríklad, že dokáže nepretržite sledovať zmeny tlaku vzduchu, teploty a veterných podmienok prostredníctvom vlastnej presnej meteostanice.

Piesočnú búrku prvýkrát zaznamenala kamera planetárnej sondy Reconnaissance (MRO), ktorá je určená na prieskum planéty Mars z obežnej dráhy. Príslušná jednotka MRO má za úlohu vyhotovovať farebné snímky celej planéty, ktoré potom pozorovatelia Zeme využívajú pri pomoci ostatným sondám na Marse analýzou veľkosti a smeru piesočných búrok. Piesočné búrky môžu byť pre vesmírne sondy nebezpečné, pretože zatieňujú slnečné lúče a bránia solárnym panelom v prevádzke. Solárne panely sú navyše potiahnuté vrstvou prachu, čo tiež znižuje ich účinnosť. Tomu môžu pomôcť marťanské vetry, ktoré, ak práve nespôsobia piesočnú búrku, čistia neskôr povrch panelov.