Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nové očné kvapky, ktoré môžu nahradiť okuliare: Už v predaji
Zdielať na
Life

Nové očné kvapky, ktoré môžu nahradiť okuliare: Už v predaji

Zdroj: Towfiqu barbhuiya/Unsplash

Vo štvrtok bol do obchodov v Spojených štátoch uvedený produkt s názvom Vuity, ktorý podľa výrobcu môže priniesť revolučný prelom v obnove ostrého videnia.

Aj keď existuje množstvo rôznych príčin porúch zraku, odborná literatúra uvádza, že presbyopia (vetchozrakosť), je zďaleka najbežnejšia a postihuje každého človeka nad štyridsať rokov. Je to preto, že ako starneme, oko postupne stráca svoju elasticitu, takže naše oči už nie sú schopné zaostrovať tak efektívne ako v mladšom veku. Blízke predmety sa rozmazávajú a so zhoršujúcim sa stavom sú bežné veci, ako je čítanie, čoraz ťažšie.

Liek Vuity, schválený americkým Úradom pre potraviny a liečivá (FDA) v októbri, rieši problémy s presbyopiou s účinnosťou, o ktorej výrobca Allergan tvrdí, že môže úplne nahradiť okuliare na čítanie. Aj keď je nepravdepodobné, že sa to stane, ako uvádza CBS News, dávka lieku na tridsať dní má v súčasnosti hodnotu 80 dolárov a z klinických testov je zrejmé, že liek je taký účinný, ako tvrdí výrobca.

Pilokarpinové očné kvapky zmenšujú veľkosť zrenice, čo umožňuje očiam zaostriť bližšie bez toho, aby sa výrazne zhoršila ich schopnosť vidieť do diaľky. Jedna kvapka prípravku sa aplikuje do oboch očí a po 15 minútach pôsobenia zaručuje ostrejšie videnie na 6-10 hodín. Podľa výrobcu funguje Vuity najlepšie medzi 40. a 55. rokom života a zriedkavo spôsobuje mierne vedľajšie účinky, ako bolesti hlavy alebo začervenanie oka.

Zužovacie vlastnosti pilokarpin-hydrochloridu nie sú zásadne nové, pretože očné kvapky s touto účinnou látkou sa už dlho úspešne používajú na liečbu šedého zákalu. Podľa vedeckého časopisu Review of Opthalmology je Vuity len prvým zo série liekov, ktoré sa snažia využiť túto vlastnosť lieku pri liečbe presbyopie, keďže mnohé spoločnosti okrem Allerganu už experimentujú s vlastným riešením.