Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mimozemšťania nás vyhubia, varujú vedci: Vyzývajú Zem, aby prestala vysielať signály
Zdielať na
Tech

Mimozemšťania nás vyhubia, varujú vedci: Vyzývajú Zem, aby prestala vysielať signály

Zdroj: Shutterstock

Ak budeme pokračovať vo vysielaní signálov do vesmíru, môže sa stať, že to bude naša záhuba. Uviedli to sociológovia Michael Schetsche a Andreas Anton z nemeckého inštitútu IPGG. Podľa nich je možné, že týmto spôsobom skontaktujeme mimozemšťanov s podobnou kapitalistickou a ekonomickou štruktúrou, ktorí nás budú chcieť vyvraždiť.

Schetsche a Anton svoje myšlienky popísali v knihe Mimozemské spoločnosti - úvod do exosociológie. V nej uvádzajú možné scenáre, čo by sa mohlo stať, keby mimozemšťania skutočne zachytili signály, ktoré ľudia do vesmíru vysielajú.

Schetsche, ktorý pracuje tiež ako politológ a sociológ pre Univerzitu Freiburg, uviedol, že so svojím kolegom narazili na päť hlavných hrozieb, ktorým Zem v súčasnosti čelí. "Klimatické zmeny môžu byť časom katastrofálne. Potom je tu riziko svetovej vojny a momentálne veľmi aktuálny návrat infekčných chorôb," opísal vedec prvé tri.

"Sú tu tiež dve skryté nebezpečenstvá, o ktorých skoro nikto nehovorí. Jedným je zostavenie silnej univerzálnej umelej inteligencie, ktorú bude ťažké kontrolovať a ktorá sa môže obrátiť proti nám. Piatou hrozbou je, že prenikneme ešte hlbšie do vesmíru a mnoho takých iniciatív existuje. Tam je možné, že narazíme na bytosti, ktoré môžu byť nebezpečné," vysvetľoval Schetsche.

Ako jednoducho vznikne problém

Podľa neho to nie je len vzdialená vízia, šanca, že nájdeme známky mimozemského života je reálna. O to väčšie nebezpečenstvo to je. "Predstavte si situáciu - na vesmírnom telese bez atmosféry môžeme nájsť artefakty, ktoré tam boli zanechané tisíce alebo dokonca milióny rokov. Môže to byť kus mimozemskej technológie," načrtol možný scenár sociológ.

"Ten artefakt môže byť stále funkčný. Možno je to nesmierne silné vybavenie. Samozrejme, že to ľudia budú chcieť preveriť, vziať na Zem, experimentovať s tým a aktivovať to. Môže sa pokojne stať, že to utrhne tretinu planéty," uviedol Schetsche.

"Veľké národy a korporácie tú technológiu budú chcieť. Kus jedného artefaktu nájdeného niekde vo vesmíre pokojne môže poslúžiť ako zámienka na celosvetovú vojnu," pokračoval vedec.

Žiadne vysielanie signálov do vesmíru

Schetsche sa preto domnieva, že je na čase, aby sa svetové veľmoci dohodli, ako by prípadnú situáciu riešili. Vedec navrhuje, že by podobná dohoda mohla vzniknúť pod záštitou OSN. "Sú tu historické analógie. Keď bola objavená Amerika, dobyvatelia tam prišli s veľkými loďami, kanónmi a koňmi. To viedlo k smrti 90 percent pôvodných obyvateľov," spomína sociológ.

Prípadný stret prirovnal k stretnutiu Bambi a Godzilly. Len my budeme Bambi. Aby k ničomu podobnému nedošlo, má jednu radu - prestať do vesmíru vysielať signály v rámci projektov ako je SETI, pretože tie na nás upozorňujú. "Viem, že to môže znieť cynicky, ale pokiaľ sa stretneme s niekým, kto má podobnú kapitalisticko-ekonomickú štruktúru, potom sú naše dni zrátané," uzavrel Schetche.