Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TOTO je rozdiel medzi zelenými a čiernymi olivami
Zdielať na

TOTO je rozdiel medzi zelenými a čiernymi olivami

Zdroj: Shutterstock

Aj keď sa možno domnievate, že sa jedná o zeleninu, olivy sú vlastne ovocie, ktoré sa zberá z olivovníka. V prípade zelenej a čiernej olivy ide o tú istú rastlinu, rozdiel je len v ich zrelosti.

Úroda začína rásť v lete. Zelené bobule sa zbierajú v septembri a čierne v januári.

Hoci rastú na rovnakom strome, vďaka rôznym časom oberania majú úplne inú chuť plodov. V nie celkom zrelých zelených sa nachádza viac soli a čierne majú viac oleja. Oproti slanším zeleným sa čierne vyznačujú mäkkosťou, sladšou chuťou a ľahšie sa rozplývajú na jazyku.

Je dobré spomenúť, že v prírode čierne olivy neexistujú. Sú fialové, ružové, sivé alebo tmavohnedé (tie sú zrelé a zbierajú sa neskôr). Čierne sfarbenie, aké poznáme z obchodov, majú vďaka zafarbeniu, najčastejšie síranom, preto majú výraznú kovovú príchuť. Ak chcete prírodné, zrelé olivy, musíte hľadať zmes rôznych odtieňov.

Najviac oleja obsahujú, keď začínajú fialovieť. Ten najlepší olivový olej sa vyrába z fialových olív len lisovaním bez pridávania prísad. Tento druh olivového oleja nazývame extra panenským.

Aj ich energetické hodnoty sa líšia:

  • v 20 gramoch zelených olív je 20 kalórií
  • v 20 gramoch čiernych olív je 25 kalórií

Shutterstock

​Na záver trocha histórie 

Olivy sa začali pestovať na Kréte v období 3000-3500 pred naším letopočtom. Legendy tvrdia, že v Izraeli sa nachádzajú aj dvetisíc rokov staré stromy. Isté je, že v Európe sú aj 500-ročné olivovníky. 

Olivové sady nájdete v Južnej Afrike, Čile, Peru, Austrálii, na Novom Zélande, Argentíne a Kalifornii. Odhaduje sa, že vo svete sa nachádza 865 miliónov olivovníkov, čo predstavuje 9,6 miliónov hektárov. Viac je už len kokosovníkov a olejových paliem. 

Na náš stôl sa dostane len 10-12 percent plodov olivovníkov, zvyšok je spracovaný v priemysle.

Súvisiace články